credius.ro

Piata pensiilor private din Romania are un randament de 7-10%

27 martie 2007

Piata pensiilor private din Romania are un potential de crestere anuala de peste 10%, in conditiile unui randament, realist, de 7-10%, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

Presedintele arbitrului pensiilor private este de parere ca piata are potential de crestere de peste 10%, iar un randament de 7-10% este unul realist. "Dupa parerea mea, un randament de 7% pana in 10% este unul realist in administrarea unor astfel de pensii pe 25-35 de ani", a precizat presedintele CSSPP.

Va exista de asemenea o campanie de informare asupra cadrului general al pensiilor private, iar aceasta va fi desfasurata de CSSPP impreuna cu Ministerul Muncii. Campania de marketing va costa un de milion dolari si va fi finantata printr-un imprumut al Bancii Mondiale.

Pilonul III va atrage intre 200.000 si 300.000 de participanti inca din primul, iar pilonul II are un potential de 2,5 milioane participanti inca din primul an, insa mai multe date vor fi stiute in perioada de aderare la un fond, potrivit presedintelui CSSPP.
"Important este ca noi, prin implementarea pensiilor private, sa crestem gradul de constientizare a angajatilor, a publicului larg de toate varstele, fiindca stim ca cei tineri sunt mai putin constienti sau dornici sa economiseasca pentru perioada de pensie", a spus Oancea. Presedintele Comisie este de parere ca mentalitatea trebuie sa se schimbe din consum imediat in economisire pe termen indelungat, iar fondurile de pensii private vor obisnui populatia cu aceasta gandire pe termen lung.

In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Potrivit legii, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii cu varsta pana in 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa.

Sistemul pensiilor facultative (pilonul III de pensii) va fi finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat. Potrivit unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro lunar, pe timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro. Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare ar insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce ar putea conduce la o pensie lunara de 140 de euro, pe timp de 15 ani.

Sursa: NewsIn

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro