credius.ro

Piata imobiliara din Romania nu este suficient sustinuta financiar

19 martie 2007

Piata imobiliara din Romania nu este suficient sustinuta financiar, se arata intr-un studiu al companiei Willbrook Management International, remis Rompres de Image Factory. “Romania poate pierde trenuri importante pe piata de real-estate, comparativ cu Bulgaria, intrucat piata financiara nu este suficient dezvoltata, astfel incat sa sustina, la randul sau, sectorul imobiliar”, apreciaza Daiana Voicu, managing director Willbrook Management International. Potrivit acesteia, piata imobiliara din Romania prezinta o serie de dezavantaje fata de cea din Bulgaria, intrucat nu are un cadru legislativ favorabil instrumentelor financiare de finantare publica a proiectelor imobiliare (Real Estate Investment Trusts - REIT).
           
“Drept urmare, investitiile in piata de real estate sunt incetinite sau intarziate din punct de vedere al volumului de capital investit si reinvestit, iar sectorul romanesc de real estate, desi in continua crestere, nu este valorificat totusi la potentialul sau maxim”, subliniaza Daiana Voicu.

Bulgaria este singura tara din Europa Centrala si de Est unde sectorul imobiliar este finantat si prin bursa. Spre deosebire de restul pietelor imobiliare regionale, la Sofia accesul la randamentele proprietatilor si proiectelor de real estate este public prin intermediul REIT-urilor listate la bursa. Initial, REIT-urile au fost implementate in Bulgaria ca o modalitate alternativa de investire in real estate, cu spectru mai larg de accesibilitate. Ulterior, insa, piata imobiliara din Bulgaria a folosit acest fenomen pentru incurajarea si sporirea investitiilor straine. Profitand de reducerea la zero a impozitului pe profitul reinvestit, facilitate fiscala oferita de piata bulgara, investitorii isi pot reinvesti profiturile realizate in alte proiecte imobiliare dezvoltate in acelasi stat, generandu-se practic o crestere continua a investitiilor globale.
        
Cu toate ca absenta REIT-urilor poate avea consecinte pe termen lung, piata imobiliara din Romania se mentine in topul preferintelor investitorilor straini datorita numarului mare al populatiei urbane interesate in achizitionarea sau inchirierea unei locuinte. Spre deosebire de Bulgaria, care reprezinta o piata imobiliara mai mica, de numai opt milioane de locuitori, Romania are un potential ridicat de atragere a investitiilor straine in proprietati.
           
“Investitorii urmaresc, in primul rand, revanzarea sau inchirierea proiectelor imobiliare catre o piata cat mai extinsa, dorind in acelasi timp sa obtina un profit substantial”, considera Daiana Voicu.
          
Specialistii imobiliari apreciaza ca cele mai rentabile investitii imobiliare in cele doua tari recent integrate in Uniunea Europeana sunt terenurile pentru viitoare proiecte rezidentiale. Zonele cu potential pentru aceste investitii sunt cele de pe malul Marii Negre si din Capitala.
       
Daca in Varna (Bulgaria) un apartament cu doua camere, de 75 mp, ajunge la circa 43.000 euro, in Constanta, acelasi tip de apartament costa aproximativ 58.000 euro, aproape cat o casa cu doua niveluri pe o suprafata de 75 mp din Varna. Desi preturile locuintelor de pe litoralul bulgaresc sunt mai mici in comparatie cu cele de pe litoralul romanesc, atat in Sofia, cat si in Bucuresti, pretul pe metru patrat pentru locuintele noi ajunge la circa 1.000 euro.
           
“Din punctul de vedere al preturilor de achizitie, piata din Bulgaria este mai atractiva. Randamentele in Romania sunt insa foarte bune, fiind situate la un nivel superior pietelor din Europa Centrala si de Est. Dintre toate tarile in care Willbrook Management International dezvolta proiecte imobiliare - Romania, Cehia, Polonia, Letonia, Bulgaria si Turcia - Romania ocupa la ora actuala un loc fruntas cu investitii de peste 1,2 miliarde euro dintr-un total de aproape sase miliarde euro. Ar fi pacat ca piata financiara si legislatia in domeniu sa nu sustina pe viitor sectorul imobiliar prin finantarea acestuia inclusiv din surse publice”, concluzioneaza Daiana Voicu.

Willbrook Management International este o corporatie specializata in managementul dezvoltarilor imobiliare de lux. Compania introduce conceptul de lux si glamour pe piata de office building si piata rezidentiala din Romania, Cehia, Polonia, Letonia, Bulgaria si Turcia.

Sursa: ROMPRES

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro