credius.ro

Peste 90% dintre romani nu stiu ce inseamna DAE

1 iulie 2008

Conform studiului “Cresterea creditului in Romania: Evolutie si perspective” solicitat de Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania si realizat de Grupul de Economie Aplicata - GEA, 70% dintre cei care au contractat un credit spun ca au citit intotdeauna contractele pe care le-au incheiat la primirea creditului, 15,5% au citit doar anumite paragrafe, in timp ce 14,5% nu au citit contractul din diferite motive (se grabeau sau li se parea inutil, pentru ca oricum nu puteau modifica nimic).

La intrebarea “Cand ati citit contractul, ati inteles toate clauzele si obligatiile care deriva din respectivul contract, inclusiv toate comisioanele aferente imprumutului?”, romanii au raspuns in proportie de 70% ca au inteles tot, deoarece contractul era scris intr-un mod usor de inteles, in timp ce 30% au declarat ca au intalnit termeni financiari pe care nu i-au inteles, ori nu au inteles nimic, ori ar fi avut nevoie de un consultant pentru a intelege. In acelasi timp, doar 6,5% dintre ei stiu ce inseamna DAE. Aproape 34% dau alte explicatii decat costul total al imprumutului sau, mai grav, aproape 60% dintre ei nu stiu nimic. De fapt, peste 90% dintre romani nu inteleg termenul DAE (dobanda anuala efectiva).

Comportamentul de plata al respondentilor sondajului mentionat apare ca fiind unul foarte bun, din moment ce 86,2% declara ca nu au intarziat niciodata cu plata unei rate, 6,4% au intarziat doar o data si doar 4% de mai multe ori. Intrebati daca ar putea sa stranga de urgenta 10 milioane de lei fara sa apeleze la un imprumut de la o institutie financiara, 76% au spus ca nu s-ar descurca, iar 24% ar face rost de acesti bani. Referitor la valoarea ratei pe care si-ar permite sa o achite lunar, 46% din totalul esantionului chestionat au spus ca nu isi pot permite nici un fel de rata, in timp ce doar 8% si-ar permite sa plateasca o rata de peste 350 de lei si 6% ar putea plati sub 20 de lei lunar.

„Este un semnal de alarma pentru industria financiara si autoritati in egala masura, care subliniază încă o dată necesitatea dezvoltării unei strategii de educatie financiara la nivel national. ALB intentioneaza sa se implice in proiectarea si implementarea unei asemenea strategii, prin crearea unui grup de lucru la care invitam sa adere reprezentanti ai intregii industrii si institutiilor publice cu responsabilitati in acest domeniu”, declara Dragos Marinescu, presedintele Consiliului pentru Credit de Consum din cadrul ALB Romania.

Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania are acum 33 de membri si concentreaza 93% din piata de leasing si o cota semnificativa in cazul creditului de consum. Principala sa activitate consta in reprezentarea membrilor in relatia cu institutiile oficiale romanesti sau internationale. ALB Romania este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro