Perspectivele pietei de asigurari in zona de Nord-Vest a Romaniei Perspectivele pietei de asigurari in zona de Nord-Vest a Romaniei

Perspectivele pietei de asigurari in zona de Nord-Vest a Romaniei Perspectivele pietei de asigurari in zona de Nord-Vest a Romaniei

  Municipiul Cluj – Napoca a fost, in cursul saptamanii trecute, gazda intalnirii dintre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) cu reprezentantii pietei asigurarilor din zona Nord-Vest a Romaniei. La

 

Municipiul ClujNapoca a fost, in cursul saptamanii trecute, gazda intalnirii dintre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) cu reprezentantii pietei asigurarilor din zona Nord-Vest a Romaniei. La dezbatere au participat, alaturi de specialisti din companiile de asigurari si de brokeraj in asigurari, si reprezentanti ai presei locale.
Conform datelor prezentate in cadrul dezbaterii, in primele opt luni ale acestui an, volumul total al primelor brute subscrise de piata de asigurari s-a ridicat la peste 5,5 miliarde de lei, inregistrand o crestere cu 1,54% fata de aceeasi perioada a anului 2011. Liniile de asigurari generale au totalizat mai mult de 4,4 miliarde lei, valoare ce a reprezentat 79,53% din totalul subscrierilor pietei. Comparativ cu intervalul ianuarie-august 2011, subscrierile pentru asigurari generale au inregistrat o crestere cu 2,18%.
Subscrierile pentru asigurarile de raspundere civila pentru vehicule (RCA+ CMR), asigurarile de mijloace de transport terestru (Casco), asigurarile de incendiu si cele pentru asigurarile de raspundere civila generala au detinut, cumulat, peste 87% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale.
Pe segmentul asigurarilor de viata, subscrierile din primele opt luni ale anului au depasit 1,1 miliarde lei, nivel in scadere cu 0,89% fata de acelasi interval din 2011.
In ceea ce priveste despagubirile platite in aceasta perioada, centralizarea datelor realizata de CSA arata un volum total de peste 3 miliarde de lei, in crestere cu 3,33% fata de intervalul ianuarie-august din 2011.
La sfarsitul primului semestru din acest an, in zona de Nord-Vest a tarii, erau autorizati 50 brokeri de asigurare si/sau reasigurare. Valoarea veniturilor din activitatea de brokeraj obtinuta de cele 50 de companii s-a situat la aproape 32 milioane de lei, ceea ce reprezinta 9,33% din veniturile totale din activitatea de brokeraj, de 334 milioane lei, obtinute in primul semestru din acest an.
Structura, pe judete, a veniturilor obtinute din activitatea de brokeraj, este urmatoarea: Bihoraproximativ 5,3 milioane lei, Bistrita-Nasaud – 11,4 milioane lei, Clujpeste 12 milioane lei, Maramuresaproape 467 mii lei, Salaj – 606,8 mii lei si Satu-Mare – 1,4 milioane lei.
Sub aspectul recunoasterii nevoii de asigurare de catre membrii comunitatilor din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj, zona de Nord-Vest are inca de recuperat un decalaj fata de media nationala in ceea ce priveste densitatea asigurarilor. Practic, fiecare dintre cei aproximativ 2,5 milioane de locuitori ai celor 6 judete ce definesc zona de Nord-Vest a Romaniei a alocat pentru cumpararea de asigurari, in medie, 270 de lei (echivalentul a 64 de euro) pe intreg anul 2011. La nivelul intregii tari, un roman a platit in anul 2011, in medie, 410 lei (echivalentul a 97 euro) pentru cumpararea de asigurari. Altfel spus, fata de media nationala, populatia din zona de Nord-Vest cheltuie pentru protectia prin asigurare cu o treime mai putin.
Aceasta statistica indica, pe de o parte, potentialul de dezvoltare a industriei de asigurari in zona de Nord-Vest, in conditiile in care la nivelul intregii tari discutam despre un potential extrem de ridicat de dezvoltare a sectorului asigurarilor, mai ales daca ne raportam la nevoia reala de asigurare.
Intalnirea CSA-UNSAR-UNSICAR de la Cluj cu reprezentantii societatilor si brokerilor de asigurare din zona de Nord-Vest este cel de-al doilea eveniment regional, dupa cel desfasurat la Constanta in luna iunie 2012. El face parte dintr-o serie de dezbateri interactive care vor continua si in celelalte regiuni economice ale tarii avand ca obiectiv un dialog constant cu operatorii locali din industria de asigurari.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos