Perioada de gratie, un mic respiro pentru cei ce viseaza la o casa

Perioada de gratie, un mic respiro pentru cei ce viseaza la o casa

Pentru a-si realiza unul dintre cele mai mari vise, o casa, multi romani sunt nevoiti sa apeleze la serviciile unei banci. Pentru a nu se indatora foarte mult, majoritatea oamenilor prefera o casa fara imbunatatiri. Aceasta poate fi achizitionata la o suma mai mica, urmand ca in timp sa fie amenajata, astfel incat sa ii

Pentru a-si realiza unul dintre cele mai mari vise, o casa, multi romani sunt nevoiti sa apeleze la serviciile unei banci. Pentru a nu se indatora foarte mult, majoritatea oamenilor prefera o casa fara imbunatatiri. Aceasta poate fi achizitionata la o suma mai mica, urmand ca in timp sa fie amenajata, astfel incat sa ii asigure confortul mult dorit. Cei mai indrazneti viseaza la o ‘casa pe pamant’, considerata pana nu demult unul dintre elementele ce dadea sens individului.      

Materializarea acestui vis, fie prin achizitionarea unei locuinte vechi sau constructia uneia noi, necesita o investitie majora ce implica un efort financiar destul de important. In perioada imediat urmatoare achizitiei unui apartament sau cea in care se construieste o locuinta, resursele necesare returnarii imprumutului sunt destul de limitate. Pentru a usura acest efort, o mare parte a bancilor a introdus o perioada de gratie la returnarea a acestuia.

Alpha Bank, BCR, HVB-Tiriac, UniCredit, OTP, BRD, Bancpost, Volksbank, CEC si Emporiki acorda o perioada de gratie la contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar destinat constructiei sau achizitiei unei locuinte.  

Perioada de gratie reprezinta o facilitate pe care o acorda banca la solicitarea clientului. Ea se poate acorda, in functie de banca,  pe o perioada cuprinsa intre sase luni si doi ani, insa media este de un an. Cea mai mare perioada de gratie, de doi ani, o au CEC si Volksbank. Aceasta perioada nu prelungeste termenul de rambursare stabilit in contract. In perioada de gratie imprumutatul achita doar dobanda si comisioanele aferente, fara a rambursa ratele de credit. De exemplu, daca a fost incheiat un contract de imprumut pe termen de 20 de ani, destinat construirii unei locuinte, perioada de gratie se acorda in primul an, rambursarea creditului urmand  sa inceapa imediat din anul urmator.

Cele mai multe dintre banci acorda aceasta facilitate doar in cazul in care creditul a fost contractat pentru constructia, terminarea unei constructii deja incepute sau renovarea unei locuinte. Insa, sunt banci care ii ‘pasuiesc’ si pe aceia care isi achizitioneaza un imobil. Bancpost acorda o perioada de gratie de un an, indiferent de utilizarea creditului (cumparare, constructie, extindere, consolidare sau reabilitare). BRD acorda o perioada de gratie la rata de pana la 12 luni pentru constructii si de sase luni in cazul in care imprumutul este destinat finalizarii constructiei. In cazul CEC, aceasta perioada este influentata de destinatia creditului. Pentru achizitia unui imobil ea acorda un an, iar in cazul constructiei doi ani. HVB-Tiriac si OTP Bank acorda aceasta perioada de gratie in functie de estimarea timpului necesar finalizarii constructiei, dar nu mai mult de un an in cazul HVB-Tiriac sau de un an si jumatate pentru OTP.  

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos