Perioada de gratie face creditul Giga

Perioada de gratie face creditul Giga

Toata lumea asteapta creditele mai accesibile pe care bancile le-au promis odata cu aparitia noului regulament BNR, care elimina avansul minim obligatoriu si limitele de indatorare. Pana ce Banca Nationala va aproba noile norme care vor face posibila aparitia acestor imprumuturi – cu avans mai mic de 25% si un grad de indatorare mai ridicat,

Toata lumea asteapta creditele mai accesibile pe care bancile le-au promis odata cu aparitia noului regulament BNR, care elimina avansul minim obligatoriu si limitele de indatorare. Pana ce Banca Nationala va aproba noile norme care vor face posibila aparitia acestor imprumuturi – cu avans mai mic de 25% si un grad de indatorare mai ridicat, bancile vin cu oferte care sa permita obtinerea unor imprumuturi de valori mai mari, adoptand solutii variate si originale de evitare a restrictiilor BNR.

Una dintre aceste solutii pentru obtinerea unui imprumut imobiliar/ipotecar mai mare este acordarea unei perioada de gratie. Una astfel de credit pentru locuinte cu perioada de gratie, denumit GigaCredit, a fost lansat astazi de Bancpost. Potrivit lui Dan Grigoriu, Director Mortgage Lending Business Unit, aceasta facilitate permite obtinerea unor credite mai mari cu pana la 50% (in functie de mai multi factori, precum termen si moneda in care este acordat) fata de situatia in care nu se foloseste perioada de gratie. In aceasta perioada de gratie, clientul nu va achita decat dobanda si comisioanele datorate creditului, ceea ce permite unui client cu acelasi venit sa se califice pentru un imprumut de valoare mai mare, in conditiile limitelor de indatorare impuse de BNR (35% din venit pentru creditele ipotecare si 40% pentru suma ratelor aferente creditelor).

“Cu un GigaCredit, un client cu un venit net de 2.000 de lei pe luna, fara alte datorii, poate obtine un credit in franci elvetieni de pana la 84.500 CHF (echivalentul a 51.600 EUR) pentru 30 de ani, fata de aproximativ 63.600 CHF (echivalentul a 38.700 EUR), pentru aceeasi perioada, cat putea obtine pana acum cu acelasi venit”, explica cei de la Bancpost intr-un comunicat.

“GigaCredit este un credit de tip ‘low start’ in care clientii beneficiaza de o perioada de gratie in primele luni. Aceasta perioada de gratie le usureaza pe de-o parte accesul la un credit mai mare, iar pe de alta parte le permite o rambursare mai usoara in lunile imediat urmatoare investitiei”, declara Dan Grigoriu.

Noul produs este destinat cumpararii si constuctiei unei locuinte, precum si modernizarii, extinderii, dar si refinantarii si ofera o perioada de gratie care variaza intre 3 si 12 luni. Aceasta perioada este valabila indiferent de destinatie si este disponibila pentru franci elvetieni, euro si lei.

De asemenea, pana la 15 iunie, Bancpost nu percepe comision de acordare pentru GigaCredit, banii economisiti astfel putand fi utilizati pentru alte cheltuieli, precum cele notariale, comisioane datorate agentiei imobiliare, dar si pentru utilarea noii locuinte. Comisionul de acordare practicat la creditele imobiliare era de 1%. In privinta celorlalte costuri pentru noul produs, aceasta sunt aceleasi ca in cazul creditelor pentru locuinta existente pana acum in portofoliul Bancpost. Practic, noutatea o reprezinta perioada de gratie si comisionul de acordare zero. 

Dobanda pentru franci elvetieni este de 5,35%, fixa in primul an si ulterior variabila, pentru creditele cu o valoare de pana la 80.000 CHF (aproximativ 50.000 euro) si de 4,85%, fixa in primul an, pentru mai mari de aceasta limita. Dobanda variabila pentru creditul imobiliar in franci este de 6,5%. In cazul euro, dobanda fixa in primul an este de 6,9%, iar cea variabila de 8,9%. Pentru imprumutul in lei, dobanda este de 9,9%, fixa in primul an, sau de 10,9%, variabila. De asemenea, exista posibilitatea contractarii unui imprumut pentru locuinte in lei cu dobanda fixa de 9,5% in primii cinci ani. Mai exista si un comision de administrare de 0,15%, perceput lunar si aplicat la soldul creditului, precum si o taxa de inregistrare in arhiva electronica de aproximativ 70 RON. 

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos