credius.ro

Pensiile private vor fi acoperite in proportie de 70-80% de Fondul de Garantare

27 martie 2007

Pensia privata a unui contributor la o schema de pensii private va fi acoperita in proportie de 70-80% de Fondul de Garantare al sistemului in momentul platii, insa nu exista riscuri de cadere a unui fond de pensii, a declarat, pentru NewsIn, presedintele arbitrului pensiilor private, Mircea Oancea.

Administratorii fondurilor de pensii private vor contribui la un fond de garantare similar cu cel din sistemul bancar, a declarat presedintele Comisie de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. Nivelul contributiei va fi mic in prima perioada de functionare a sistemului, a adaugat presedintele CSSPP. Fondul va putea acoperi 70-80% din pensie, in cazul in care se va intampla ceva in momentul acela si va fi administrat de un consiliu format din reprezentanti ai tuturor adminstratorilor de pensii private, a mai spus Oancea."Asa cum este construit sistemul, nu mai exista nici un risc ca un astfel de fond sa intre in faliment", a spus Oancea.

In cazul in care o companie care administreaza fonduri de pensii private ar da faliment, atunci fondul va fi transferat temporar unui alt administrator, sub administratie speciala. Noul administrator va fi ales in functie de eficienta de care a dat dovada si de costurile percepute, a spus Oancea. CSSPP va alege un nou administrator fie in urma ofertelor depuse, fie va alege o companie, in cazul in care nu au fost primite oferte. "In aceasta perioada, orice participant care a avut probleme poate sa aleaga sa se transfere la un alt fond", a declarat presedintele CSSPP.

Presedintele CSSPP este de parere ca nu se poate repeta experienta Fondului National de Investitii (FNI). "Prabusirea Fondului National de Investitii a fost datorata, pe langa deficienta in administrare si a cadrului legislativ si acestui mod de functionare, pentru ca intr-o situatie de panica, toata lumea s-a ingramadit sa isi retraga banii", a spus Oancea. De asemenea, slaba dezvoltare a economiei din acel moment a contribuit si ea la caderea FNI. O alta diferenta fundamentala intre FNI si fondurile de pensii private este ca FNI era un fond deschis de investitii, care emitea titluri de participare.
In plus, fondul nu avea un depozitar, iar in cazul fondurilor de pensii exista o banca depozitara, care este "garantul" sistemului. FNI investea, de asemenea, o mare parte a fondurilor in actiuni necotate, iar modul de calcul a activului net a permis "umflarea" activului fara sa fie in concordanta cu realitatea.

Fondurile de pensii private nu vor putea investi decat in actiuni cotate fie pe pietele reglementate din Romania, fie pe cele din spatiul economic european. Pana la 50% din activele unui fond de pensii pot investite in titluri de pe piata de capital, iar restul in titluri de stat sau obligatiuni. Potrivit lui Oancea, obligatiunile pe zece ani ce urmeaza sa fie emise de Ministerul Finantelor vor fi primele care vor fi achizitionate de viitoarele fonduri de pensii. Prospectul schemei de pensii private va preciza portofoliul de investitii si directiile in care se investesc banii, iar fondurile vor fi impartite astfel in diferite categorii de risc.

Potrivit lui Oancea, sistemul pensiilor private a fost numit "birocratic si restrictiv", insa acest lucru arata faptul ca doreste a un sistem sigur. Siguranta sistemului este data de o comisie de supraveghere, "care are niste reguli foarte clare pe care le impune", de un depozitar, care este o banca sub supravegherea CSSPP si a bancii centrale, de un auditor financiar si de un fond de garantare a pensiilor. "In ultima instanta, daca s-ar ajunge prin absurd la situatia in care sa nu mai existe sumele respective, ele sunt suportate de fondul de garantare al pensiilor, la care contribuie toti administratorii", a spus Oancea. Un alt "plus" al sistemului de pensii private este dat de faptul ca evolutia activelor fondurilor va fi supravegheat zilnic.

Abia dupa trei ani se vor putea vedea primele rezultate ale fondurilor de pensii private. Fondurile care nu vor avea minimum 50.000 de participanti vor fi preluate de alti administratori.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro