credius.ro

Pensia de la stat ne obliga sa apelam la surse suplimentare de venituri pentru batranete

25 mai 2007

Vrem nu vrem, pana la urma batranetea ne ajunge pe toti. Si cum de la o anumita varsta puterea de munca scade, pensionarea ar trebui sa vina ca o rasplata dupa o viata de munca. In conditiile in care te-ai obisnuit cu un anumit standard de viata, parca nu ai vrea sa descoperi ca dupa o viata de munca vei primi o pensie care abia acopera nevoile minime de supravietuire. Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, valoarea medie a pensiei de stat la sfarsitul anului trecut era de 319 lei.

In mod cert, fara o suplimentare a pensiei de stat, mentinerea standardului de viata va fi extrem de dificila. O pensie privata poate reprezenta o sursa suplimentara de venituri la batranete. De saptamana viitoare, romanii vor avea posibilitatea sa se inscrie si sa inceapa sa contribuie la un fond de pensii private facultative (Pilonul III). Comisia de supraveghere a Sistemului de Pensii Private a autorizat funcţionarea primelor trei fonduri de pensii facultative. Administratori celor trei fonduri sunt ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata si Allianz Tiriac. Se preconizeaza ca pana la finalul anului vor functiona aproximativ 10 administratori de pensii private iar numarul celor ce se vor inscrie in sistem va fi de circa 300.000 de persoane.

Pilonul III este util mai ales pentru cei care au varste de peste 45 de ani, deoarece ei nu pot contribui la fondul de pensii cu contributie obligatorie, administrat privat (Pilonul II). Deoarece stagiul minim de cotizare este de sapte ani si jumatate, iar varsta legala de pensionare de 60 de ani, doar persoanele de maximum 52,5 de ani vor putea cotiza pentru acest pilon.

Cei care cotizeaza la un fond de pensii facultative nu isi pot lichida conturile inainte de pensionare. Contributia la acest fonduri de pensii genereaza obligativitatea economisirii si elimina posibilitatea de a utiliza banii stransi in alte scopuri decat cele de pensie. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu cel mult 15% din venitul brut. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 euro pentru angajator si 200 euro pentru angajat.

Astfel, angajatorii pot oferi pachete salariale care includ si pensii private. CSSPP considera ca in prima faza angajatorii nu se vor inghesui la fondurile de pensii facultative, chiar daca prin Codul Fiscal se prevede  deductibilitatea de 200 de euro pe an pentru fiecare salariat. Se estimeaza ca intr-o prima etapa, doar 10-15% dintre angajatori vor recurge la acest stimulent pentru angajati, urmand ca in urmatorii doi ani sa se ajunga la un nivel de 50-60%.

Cei trei jucatori care au primit autorizatia de a vinde pensiile facultative vor arunca in batalie mii de agenti de marketing. ING Asigurari de Viata si Aviva mizeaza pe cate 2.000 de agenti , iar Allianz-Tiriac pe 3.000 de agenti. Profilul de risc al celor trei fonduri autorizate este moderat. Activele viitorilor clienti vor fi investite in proportie de numai 25% pe Bursa, restul de 75% fiind plasati in instrumente financiare cu venit fix si instrumente ale pietei monetare.

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro