credius.ro

Pe unii bancheri romani ii paste realocarea, salarii mai mici sau chiar disponibilizarea

28 noiembrie 2008

Criza financiara nu va ramane fara ecou pentru piata fortei de munca din sistemul bancar romanesc. Activitatea bancilor din Romania a fost afectata substantial in ultimele doua luni data fiind situatia dezastruoasa a multora dintre institutiile financiare din intreaga lume si, pe de alta parte, din cauza noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei. Blocajul inregistrat va avea, fara indoiala, repercusiuni neplacute asupra angajatilor din cadrul bancilor.

In cele mai multe cazuri este vorba despre realocarea bancherilor catre alte departamente. In acest mod, bancile incearca sa-si foloseasca resursele umane inregimentate la maximum in sectoarele unde este nevoie de un surplus de munca, fara a mai apela deocamdata la alte recrutari de personal. Aceasta optiune este valabila in cazul mai multor banci, tendinta fiind confirmata de mai multi bancheri. Printre acestia se numara Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. Oficialii celor doua institutii de credit apreciaza ca in sistemul bancar vor exista programe de restructurare si redistribuire a prezentei teritoriale in zone mai profitabile, ceea ce va avea un impact si asupra resursei umane, in sensul realocarii unor angajati pe alte posturi.

Steven van Groningen a declarat, in exclusivitate pentru publicatia online www.bankingnews.ro, ca "Raiffeisen Bank a incheiat un program sustinut de dezvoltare a retelei de agentii si consideram ca in acest moment avem acoperirea teritoriala adecvata pozitiei noastre de piata. Cu alte cuvinte, vom mai face deschideri sau relocari de agentii doar la nivel de activitate curenta. In acest moment nu anticipam restructurari de personal, dar sunt posibile realocari de personal din departamente in care volumul de activitate ar putea scadea catre activitati unde volumele cresc".   

Exista insa si un curent de opinie care prevesteste inevitabil pentru perioada imediat urmatoare reduceri de salarii sau chiar restructurarea pentru unii bancheri. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, nu este de acord cu aceste previziuni sumbre, precizand ca nu exista semnele ca bancile vor lua masuri de concediere de personal. Cu toate acestea, cei mai multi oficiali ai bancilor se tin departe de acest subiect considerat foarte sensibil.

Incercarea publicatiei www.bankingnews.ro de a obtine un punct de vedere oficial din partea mai multor institutii de credit s-a lovit de refuzul categoric din partea lor, unii probabil pe principiul ca nu trebuie sa vorbesti de funie in casa spanzuratului. Altii, sub protectia anonimatului, considera ca inevitabil criza din ultimele luni va avea un impact negativ si asupra fortei de munca din domeniu. Aceasta concluzie este sustinuta si de presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, care ne-a spus ca "sunt posibile restructurari, in functie de strategia pe care fiecare banca in parte a aplicat-o pina acum - de exemplu, daca focusul a fost exclusiv pe credite, sau exclusiv pe real estate, este posibil ca o banca sa fie mai afectata, cu consecinte mai mari si pentru zona de resurse umane".

Sefii bancilor nu pot insa sa nu observe si partea plina a paharului. Situatia de fata poate avea si o latura pozitiva pentru resursa umana din domeniul bancar, daca avem in vedere, pe de o parte, cresterea "artificiala" si nesustenabila a salariilor incasate de unii angajati ai institutiilor de credit si, pe de alta parte, calitatea indoielnica a unor salariati care au reusit sa "fenteze" vegilenta specialistilor de resurse umane, angajati in ultimii ani in campanii agresive de recrutare de personal. Asa se face ca actuala situatie le da posibilitatea bancilor de a "face curatenie" in propriile ograde.

"La nivel de sistem bancar cred ca piata fortei de munca se stabilizeaza - vor fi mult mai putine transferuri de la o banca la alta si cresterile de salarii vor fi limitate. Pe de alta parte, si din punctul de vedere al personalului, accentul revine pe calitate - salariatii bine pregatiti vor fi avantajati, de asemenea si cei care se vor adapta usor la job-uri noi", scoate in evidenta acest aspect Steven van Groningen. Concluzia este clara: pe unii bancheri romani ii paste realocarea, salarii mai mici sau chiar disponibilizarea! Cu aceasta situatie nu tocmai placuta se confrunta deja companiile cu domeniul de activitate adiacent celui bancar, cum ar fi brokerii si societatile de leasing. Daca in cazul firmelor de intermediere financiara au inceput deja sa apara falimentele sau disponibilizarile in masa, unele societati de leasing au luat masuri de reducere drastica - in unele cazuri de pana la 25% - a salariilor.

Pentru a incheia intr-o nota mai optimista, vrea sa va spun un banc bun pentru a face haz de necaz. Cica la oficiul pentru plasarea fortei de munca vine intr-o zi un batranel. "Dom'ne, am un nepot in provincie si as vrea sa-l aduc in Capitala. Ce locuri de munca aveti?" - "Pai, avem un post de vanzator de ziare, castiga 16 milioane pe luna". - "Prea mult", zice mosul . "El e din provincie, vine aici in Bucuresti, da de bani si se strica. Poate aveti ceva mai modest". - "Vanzator in piata, 14 milioane pe luna, plus ce mai pica". - "Tot e mult", zice mosul. "O sa-i strice cu femeile, taica". "Ceva la zece milioane, zece milioane jumate n-aveti?" - "Ba da, sa lucreze intr-o banca, dar ii trebuie studii superioare".

Comenteaza si tu situatia inregistrata in acest moment pe piata fortei de munca din domeniul financiar-bancar pe www.bankingblog.ro.

Cornel Dinu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro