credius.ro

Pascariu, UniCredit Tiriac: piata bancara se va concentra la nivelul primilor 10 jucatori

1 noiembrie 2007

Dan Pascariu, 57 de ani, unul dintre "greii" pietei bancare, este de anul acesta presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank, al patrulea jucator local dupa valoarea activelor la sfarsitul lui 2006. Bancherul de numele caruia se leaga Banca Romana de Comert Exterior si inceputurile Bank Austria Creditanstalt in Romania, vorbeste de strategia UniCredit Tiriac, orientata puternic catre cresterea productivitatii si a profitabilitatii, si mai putin in goana dupa cote de piata.

Pascariu vede pentru urmatorii 2-3 ani o concentrare a pietei bancare la nivelul primilor 10 jucatori din piata. “Accentuarea concurentei se va produce doar daca unul dintre primii jucatori va fi achizitionat sau va fuziona”, declara oficialul UniCredit Tiriac, intr-un interviu acordat BankingNews. Domnia sa asteapta ca in viitor segmentul creditelor ipotecare sa ia amploare, iar creditului de consum, aflat in prim plan pana acum, sa fie inlocuit treptat de cardul de credit. Va invitam sa cititi in continuare interviul cu presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac.

Cum vor influenta bancile straine care au patruns in 2007, precum si altele care urmeaza sa o faca, evolutia celorlalti jucatori din piata?
Nu cred ca bancile nou intrate in 2007 vor putea avea un impact important pe piata decat daca intra foarte specializat, pe nise clare. Accentuarea concurentei se va produce doar daca unul dintre primii jucatori va fi achizitionat sau va fuziona. Pe termen mediu, am convingerea ca vom asista la consolidari ale pietei bancare.

Cum va arata piata bancara in 2010?
Va creste ponderea primelor 10 banci in total active, iar institutiile cu mai putin de 5% cota de piata pe active, daca nu activeaza intr-o nisa foarte lucrativa, vor intampina dificultati in a avea o crestere sustenabila. Deci, in ansamblul pietei, se va reduce numarul jucatorilor. Pe partea de produse, ma astept sa ia amploare segmentul creditelor ipotecare, iar cardul de credit sa inlocuiasca treptat creditul de consum.

Care va fi evolutia creditului pentru locuinte pe piata romaneasca in urmatorii doi ani? Vom asista la o explozie in aceasta zona? 
Segmentul de credite pentru locuinte are un mare potential, avand in vedere ca, in 2006, reprezenta doar 2,4% din PIB in Romania, in vreme ce in Ungaria si in Republica Ceha acelasi segment de credite avea o pondere in PIB de 11,4%, respectiv de 11,5%. Economistii UniCredit Group au previzionat o crestere anuala de 24% a creditelor pentru locuinte la nivelul Europei de Sud-Est, in perioada 2007-2009.

Care sunt factorii care contribuie la competitivitate in sectorul bancar?
In primul rand, calitatea serviciilor, apoi raportul venituri-cheltuieli si productivitatea pe angajat, indicator care ne plaseaza intre primele trei banci din sistem.

Ce cota de piata intentionati sa atingeti in 2008?
Depinde la ce ne referim. Clasamentul bancilor din Romania, in general, este vazut doar din punctul de vedere al activelor. Noi nu asta urmarim, nu suntem interesati sa crestem activele indiferent de costuri. Trebuie sa existe o corelatie intre venituri si costuri, intre venituri si active. De asemenea, cota de piata pe total credite nu este un indicator relevant si nu-l urmarim ca atare, fiind dealtfel distorsionata din cauza externalizarilor de credite de catre unele banci la bancile mama, din cauza conditiilor restrictive impuse de BNR pentru creditarea in valuta.
Pentru noi, prioritatea este sa crestem profitabil intr-un mod sustenabil. Ne propunem o pozitie importanta din punct de vedere al profitabilitatii. Daca raportam dimensiunea bancii la profit, suntem mai sus de locul patru.

Intentionati sa introduceti pe piata si alte produse noi pana la sfarsitul anului?
Pana la sfarsitul anului vrem sa aducem imbunatatiri produselor cheie de pe segmentul de retail si sa lansam produse noi de cash management, asset management si depozite structurate.

Care este in opinia dvs. sectorul economic cu cel mai ridicat grad de risc?
Agricultura este in mod clar cel mai riscant sector economic. Pe de o parte, din cauza faptului ca politicile agricole nu sunt suficient de coerente, iar pe de alta parte din pricina lipsei suprafetelor mari de infrastructura de irigatii si a dependentei agriculturii de conditiile climatice. In Romania, agricultura are un potential foarte mare si este un domeniu care va deveni de interes pentru investitori. Dar cu conditia ca autoritatile sa vina cu politicile structurale necesare. Daca se lasa totul in voia soartei, n-o sa avem niciodata o agricultura performanta.

Unicredit Tiriac Bank detinea active totale in valoare de 11,303 miliarde RON, potrivit datelor raportate la 30 iunie 2007. Banca are acum aproximativ 600.000 clienti si o retea cu acoperire nationala de 136 de sucursale in 38 de judete ale tarii. Grupul-mama, UniCredit Group (Italia) este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu active totale de circa 869 miliarde euro (la 30 iunie 2007), fiind prezent in 20 de tari, in care circa 15.000 de angajati deservesc peste 35 milioane de clienti prin intermediul a 7.500 de unitati bancare. In Europa Centrala si de Est, UniCredit Group detine cea mai extinsa retea internationala, cu peste 3.100 de sucursale, in care mai mult de 65.000 de angajati deservesc circa 24 milioane de clienti.

Aura Mirsanu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro