Paiata asigurarilor din regiunea Sud-Est a Romaniei

Paiata asigurarilor din regiunea Sud-Est a Romaniei

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania s-au intalnit, vineri, 22 iunie 2012, la Constanta, cu reprezentantii societatilor de asigurari si de brokeraj in asigurari din Regiunea de Sud-Est. Regiunea de Sud-Est a reprezentat,

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania s-au intalnit, vineri, 22 iunie 2012, la Constanta, cu reprezentantii societatilor de asigurari si de brokeraj in asigurari din Regiunea de Sud-Est.
Regiunea de Sud-Est a reprezentat, in primul trimestru din acest an, 6,6% din totalul pietei de asigurari nationale. Subscrierile pe asigurari generale si de viata, din judetele Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau si Vrancea, au totalizat 143,45 milioane lei, nivel in crestere nominala cu 4,45% fata de primul trimestru al anului 2011, cand acesta se situa la 137,25 milioane de lei.
La nivel national, primele brute subscrise au cumulat o valoare de 2,17 miliarde lei, nivel in crestere cu 0,35% faţa de perioada similara din 2011.
Din valoarea primelor brute subscrise aferente zonei de Sud-Est, asigurarile generale au adus 123,26 milioane de lei, adica 85,98% din totalul primelor raportate pentru aceasta regiune. Judetul Constanta a iregistrat cel mai mare volum de subscrieri pe segmentul asigurarilor generale, de 45,83 milioane de lei, ceea ce inseamna 31,97% din totalul aferent Regiunii de Sud-Est. Urmeaza judetele Galati, cu subscrieri de 29,59 milioane de lei, adica 20,64% din totalul regiunii, si Buzau, cu prime brute subscrise de 20,22 milioane lei si o pondere de 14,11%. In judetul Braila, subscrierile pentru asigurari generale au cumulat 17,17 milioane de lei, ceea ce a reprezentat 13,93% din totalul regiunii, iar Tulcea s-a plasat pe ultimul loc, cu un total de 11,65 milioane de lei si o pondere de 9,45%.
Structura pe clase de asigurari generale arata ca, in Regiunea de Sud Est, subscrierile aferente politelor RCA au adus 61,38 milioane de lei, adica 49,8% din totalul inregistrat pe acest segment de piata. Asigurarile Casco au generat un volum de prime de 30,53 milioane de lei, respectiv 24,76% din total, iar asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale au adus subscrieri de peste 19 milioane lei, ceea ce inseamna 15,44%.
Fata de aceeasi perioada a anului 2011, asigurarile auto au inregistrat o crestere nominala cu 16,33%, atat pe zona de RCA cat si pe cea de Casco, in timp ce asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale au scazut cu 17,23%.
Asigurarile obligatorii pentru locuinte au totalizat, in Regiunea de Sud-Est, subscrieri de 483.153 lei, din care pentru judetul Constanta s-a inregistrat un volum de 180.086 lei, iar pentru Galati unul de 154.181 lei. La sfarsitul lunii martie 2012, pentru locuintele din aceasta regiune erau in vigoare 105.559 de contracte de asigurari obligatorii. Raportat la aproape 1,1 milioane de locuinte, cat a anuntat Institutul National de Statistica pentru Regiunea de Sud-Est, doar 9,95% din proprietari au incheiat o polita obligatorie.
“Cifrele arata lipsa de interes a pietei de a promova acest tip de asigurare, precum si nivelul redus de constientizare a potentialilor asigurati de a-si proteja bunurile. O alta cauza a evolutiei nesatisfacatoare a asigurarilor obligatorii pentru locuinte o constituie lipsa de implicare si de actiune a autoritatilor locale, in ceea ce priveste aplicarea prevederilor legale din acest domeniu”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
Pe categoria asigurarilor de viata, subscrierile realizate in Regiunea de Sud–Est au avut, in primele trei luni ale acestui an, o valoare de aproape 20,1 milioane lei. Raportat la totalul inregistrat la nivel national, de 431,87 milioane de lei, aportul regiunii reprezinta 4,65%.
Cele mai mari subscrieri pentru asigurari de viata au fost inregistrate in judetul Constanta, respectiv 6,14 milioane lei, respectiv 30,54% din total. Pentru judetul Galati a fost raportat un volum de 4,59 milioane lei, adica 22,84% din total, in timp ce in Vrancea subscrierile aferente asigurarilor de viata s-au ridicat la 2,82 milioane lei si au reprezentat 14,02% din valoarea totala inregistrata in regiune. In judetul Buzau au fost inregistrate subscrieri aferente asigurarilor de viata in valoare de 2,62 milioane lei, nivel ce reprezinta 13,04% din totalul regiunii. Cel mai mic volum de subscrieri pentru categoria asigurarilor de viata a fost raportat pentru judetul Braila, respectiv 1,58 milioane lei, valoare aferenta unei ponderi de 7,86% din totalul regiunii.
Primele intermediate de brokerii din Regiunea de Sud-Est au reprezentat 175,7 milioane de lei, respectiv 5,64% din totalul primelor intermediate la nivel national in perioada ianuarie-martie 2012.
In aceasta regiune, la data de 31 mai 2012, erau autorizati 45 de brokeri. Din totalul primelor intermediate de acesti brokeri, pentru asigurari generale a fost raportat un volum de 175,5 milioane lei, in timp ce politele de asigurari de viata intermediate au generat 241.500 de lei.
Intalnirea CSA-UNSAR-UNSICAR de la Constanta cu reprezentantii societatilor de asigurari si brokerilor de asigurare din Regiunea de Sud-Est este primul eveniment regional, dintr-o serie care va continua si in celelalte regiuni economice ale tarii si care are ca obiective dezbateri legate de evolutia pietei de asigurari la nivel regional si un dialog constant cu operatorii locali din industria de asigurari.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos