Oxford Economics: BNR va reduce dobanda de politica monetara pana la 5,5%

Oxford Economics: BNR va reduce dobanda de politica monetara pana la 5,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara de la 7,5% in prezent la 5,5% la finele acestui an, dar aceasta relaxare va fi partial atenuata de constrangerile fiscale implementate de Guvern in cadrul programului cu FMI, anticipeaza analistii Oxford Economics. "Avand in vedere dimensiunea contractiei activitatii economice, banca centrala a avut

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara de la 7,5% in prezent la 5,5% la finele acestui an, dar aceasta relaxare va fi partial atenuata de constrangerile fiscale implementate de Guvern in cadrul programului cu FMI, anticipeaza analistii Oxford Economics. "Avand in vedere dimensiunea contractiei activitatii economice, banca centrala a avut posibilitatea de a relaxa politica monetara imediat ce tensiunile politice s-au redus, iar programul cu FMI era pe cale de a fi reluat. Prin urmare, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe 5 ianuarie, si ar putea opera o noua scadere de 0,5 puncte la inceputul lunii februarie", se arata in raportul din luna ianuarie a Oxford Economics, transmis agentiei MEDIAFAX.

Analistii noteaza ca rata inflatiei s-a situat la 4,7% la sfarsitul anului trecut, peste limita superioara tintita de BNR, de 4,5%, in principal din cauza majorarii accizelor la tutun si alcool, si anticipeaza ca procesul de dezinflatie va castiga teren in 2010, fiind sustinut de revenirea leului. Oxford Economics anticipeaza ca rata inflatiei se va situa la 3,4% in 2010 si la 3,6% anul viitor. "Relaxarea politicii monetare in 2010 va fi partial compensata de inasprirea politicii fiscale pe care Guvernul o implementeaza in cadrul programului cu FMI. (…) Fondul continua sa recomande o corectie fiscala de 2-2,5% din PIB in 2010, pentru reducerea deficitului bugetar sub 6% din PIB", se mai spune in raport.

Analistii Oxford Economics noteaza ca anul 2010 a inceput intr-o nota pozitiva, cu aprobarea bugetului de catre Parlament, cu FMI care pare dispus sa reinceapa virarea transelor in luna februarie si cu banca centrala care a reluat procesul de relaxare a politicii monetare. "De asemenea, indicatorii par sa sugereze ca recesiunea s-a incheiat in ultimele trei luni din 2009, cand este posibil ca PIB-ul sa fi crescut cu 0,5% fata de trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate sezonier", potrivit Oxford Economics. Analisii anticipeaza ca procesul de revenire a economiei va fi gradual si ca Romania va inregistra o crestere a PIB-ului de 0,9% in 2010 si de 4,9% in 2011.

Totodata, Oxford Economics previzioneaza ca Romania va avea in 2010 un deficit bugetar de 5,7% din PIB, ceea ce inseamna ca va indeplini tinta stabilita cu FMI. "Crucial pentru increderea investitorilor si inversarea trendului este progresul fiscal, care depinde in schimb de capacitatea noii administratii de a implementa bugetul pentru 2010 si legislatia privind reforma sistemului de pensii. (…) Mai multa instabilitate politica ramane un risc principal", se mai spune in raportul Oxford Economics. In ceea ce priveste deficitului de cont curent, analistii anticipeaza ca dezechilibrul se va situa la 5,3% din PIB in 2010 si la 7,1% din PIN anul viitor.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos