OTP Consulting Romania, partea grupului OTP specializata in consultanta pentru autoritatile locale si IMM-uri in accesarea fondurilor UE, urmareste sa treaca pe profit in 2009 si sa ajunga, in urmatorii trei ani, la o cifra de afaceri de un milion de euro, a spus directorul companiei, Olti Agoston.
Firma a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro.
"Pana la finalul acestui an vrem sa ajungem la o cifra de afaceri de 325.000 de euro.
De asemenea, in 2009 vom trece pe profit. Functionam de un an, prin intermediul a trei centre regionale, situate in Bucuresti, Oradea si Miercurea-Ciuc. Pana la sfarsitul verii incercam sa deschidem un nou birou regional, in Moldova", a spus Olti Agoston.
In prezent, OTP Consulting Romania are 9 angajati permanenti (senior consultants) si peste 20 de colaboratori.
"Am derulat mai multe programe de training in interiorul firmei. in continuare, cautam in special colaboratori. Pe acest segment, al consultantei pentru proiecte din fonduri UE, este foarte greu sa gasesti buni profesionisti si sa-i pastrezi. Cu atat mai mult cu cat in ultimsa vreme pe piata au intrat si foarte multe frme din strainatate", a explicat directorul companiei.
Radu Dorcioman, consultant in cadrul OTP Bank, a precizat ca "forta de munca reprezinta o mare problema in dezvoltarea acestui segment de piata" in Romania, in conditiile in care "fondurile s-au triplat, dar oamenii au ramas cam aceiasi".
Pe segmentul proiectelor adresate IMM-urilor, Olti Agoston spune ca interesul din partea clientilor era destul de scazut. deoarece firmele preferau sa se finanteze prin imprumuturi bancare clasice, mai usor de accesat.
"Daca ne uitam la ce se intampla pana acum, observam ca IMM-urile nu erau foarte interesate de fondurile structurale, ci preferau sa ia credite, deoarece aceasta solutie presupunea mai putina birocratie. De la proiect pana la semnarea contractului pot trece 11 luni, daca suntem optimisti", a completat el.
Dorcioman a mai explicat ca, pe sectorul IMM, proiectele sunt, in cele mai multe cazuri de valoare intre 200.000 si 300.000 de euro, cu atat mai mult cu cat, in contextul crizei, firmele se feresc sa aplice pentru sume mai mari.
Gabriel Cretu, director de vanzari in cadrul OTP Bank Romania, a spus ca in cazul proiectelor din fonduri structurale, finantarea acoperita de banca este accesata la costuri mai mici decat in cazul creditelor clasice.
"Clientii care au acces la fonduri structurale sunt priviti diferit, dobanda poate fi cu pana la 3 puncte procentuale mai mica decat in cazul unui credit clasic, cu atat mai mult daca este vorba despre fonduri din linia de finantare de la BERD", a mai afirmat Cretu.
Olti Agoston a precizat ca OTP Consulting percepe un comision intre 2 si 7% pentru serviciile de consultanta.
"Percepem si o taxa fixa, deoarece este vorba despre un proces complex de analiza si vrem sa ne asiguram ca primim la timp de la clienti bilant si alte acte necesare. in cazul proiectelor mari, de la 2-2,5 milioane euro in sus, comisionul este de aproximativ 2%, in timp ce pentru cele mici poate ajunge la 7%", a mai spus el.
OTP Consulting Romania a fost infiintata de catre OTP Bank Romania si de firma de consultanta OTP Hungaro Projekt din Ungaria.
Compania ofera servicii pentru sprijinirea investitiilor straine in Romania, precum si consultanta pentru autoritatile locale si IMM-uri in accesarea fondurilor UE si implementarea proiectelor finantate.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro