OTP: Cand am vrut sa vindem credite cu asigurari de somaj si curs, nu cumpara nimeni

OTP: Cand am vrut sa vindem credite cu asigurari de somaj si curs, nu cumpara nimeni

Multi analisti, manageri si bancheri priveste aceasta criza ca pe un lucru bun, cel putin la nivel macro. Este o oportunitate ca tara noastra sa-si atenueze dezechilibrele, dar si de maturizare a actorilor pietelor, in general, si bancare, in particular, fie ei persoane fizice si firme. Se va trece astfel de la exuberanta cresterii, in

Multi analisti, manageri si bancheri priveste aceasta criza ca pe un lucru bun, cel putin la nivel macro. Este o oportunitate ca tara noastra sa-si atenueze dezechilibrele, dar si de maturizare a actorilor pietelor, in general, si bancare, in particular, fie ei persoane fizice si firme. Se va trece astfel de la exuberanta cresterii, in care toti clientii se grabeau in a lua credite si isi inchipuiau ca salariile si veniturile vor evolua numai in sus, la o atitudine mai ponderata si precauta in angajarea de datorii la banci.

„Pana anul trecut, clientii veneau la banca si cereau credite pe zeci de ani, gandindu-se ca veniturile le vor creste de la an la an. Acum realitatile s-au schimbat si lumea trebuie sa inteleaga faptul ca un credit iti poate face mai mult rau decat bine pe termen lung", declara Gabriel Cretu, directorul de vanzari al OTP Bank Romania.

Laszlo Diosi, presedintele OTP, spune ca banca a avut in vedere introducerea unor servicii care sa ofere debitorilor protectie pentru riscuri de somaj si de curs, insa fara succes. Pe de o parte, companiile de asigurari nu ofereau astfel de produse, iar pe de alta nu exista (inca!) cerere pentru ele.

„Daca vroiam sa vindem, alaturi de credit, si o asigurare pentru acoperirea riscului de somaj sau de curs, insemna sa adaugam costului creditului 0,2-0,3 puncte procentuale. Rezulta insa un produs mai scump, iar clientii se mutau imediat la concurenta. Nu puteai sa vorbesti acum doi ani despre asa ceva. Pe pietele mature se practica insa astfel de servicii, pentru ca acolo pietele bancare au trecut deja prin momente precum cel pe care il treverseaza Romania acum", declara Diosi.

Acum insa somajul si deprecierea leului sunt probleme reale ale Romaniei, care afecteaza deja, sau o vor face, o parte semnificitiva din clientii bancilor. In aceste conditii, solutiile pentru acoperirea riscurilor si de sustinere a clientilor de catre banci pentru a-si putea rambursa creditele au devenit tot mai necesare. Reprezentantii OTP spun ca au pus la punct un plan de masuri pentru a putea sprijini clientii care nu-si mai pot plati creditele. Aici sunt cuprinse servicii precum prelungirea perioadei de rambursare, schimbarea monedei de creditare sau amanarea la plata. Analiza si acordarea de astfel de solutii se face pe fiecare caz in parte, arata Gabriel Cretu.

„Ne intalnit cu primele cazuri de default nesimulat. Pana acum era vorba mai mult de fraude in cazurile de nerambursare", a declarat Cretu.

Acesta spune ca banca poate oferi o perioada de gratie celor care au intrat in somaj, in care clientii sa nu plateasca rata pentru credit. Pe de alta parte, o perioada de rambursare mai mare nu constituie o solutie foarte eficienta de reducere a ratei, intrucat clientul plateste in primii ani mai mult dobanda, astfel incat scaderea principalului nu ar cobora cu mult rata lunara.

Pana in prezent, arata seful OTP, numarul de clienti OTP aflati in situatia de a-si nu mai putea plati ratele este redus, insa in urmatoarea perioada ar putea ajunge chiar la cateva sute, in conditiile in care mari angajatori ar recurge la disponibilizari in masa. Diosi spune ca banca si-a bugetat provizioane mai mari pentru anul acesta, insa este convins ca profitabilitatea bancii va creste.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos