Opt banci au imprumutat Statul cu un miliard de euro

Opt banci au imprumutat Statul cu un miliard de euro

Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat miercuri de la opt banci cu un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar, a confirmat joi, pentru The Money Channel, presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers. Rekkers nu a dat insa mai multe detalii cu privire la structura acestui imprumut sau la destinatia sa.   Conform

Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat miercuri de la opt banci cu un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar, a confirmat joi, pentru The Money Channel, presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers. Rekkers nu a dat insa mai multe detalii cu privire la structura acestui imprumut sau la destinatia sa.  

Conform Business Standard, BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, Volksbank, Bancpost si Alpha Bank au imprumutat statul cu un miliard de euro, fiecare banca venind cu sume diferite in structura imprumutului acordat, la o dobanda care ar putea fi de 5% pe an.

Varianta de finantare prin "club loan" este mai flexibila decat un credit sindicalizat sau o emisiune de eurobonduri si reprezinta o alternativa la titlurile de stat.

De la inceputul acestui an, Finantele au luat in emisiunile de certificate de trezorerie cu discont si de obligatiuni de tip benchmark 47,8 miliarde lei (mai mult de 10 miliarde euro).

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) – sau 24,3 miliarde lei – pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos