credius.ro

Oprirea privatizarii urgenteaza deciziile la CEC

22 decembrie 2006

Surprinzator sau nu, CEC nu mai este de vanzare pentru, cel putin, urmatorii doi ani. Astfel se pronunta Sebastian Vladescu, ministrul de finante si presedintele Comisiei de Privatizare a CEC, dupa ce a anuntat ca privatizarea bancii a fost oprita. Ce urmeaza de acum pentru CEC, in care s-a renuntat la privatizare? Potrivit unui comunicat al bancii, se va continua dezvoltarea CEC si indeplinirea obiectivului asumat, respectiv revenirea intre primele trei banci din Romania. Conducerea bancii afirma ca respecta deciziile proprietarului - adica statul - si are increde ca acesta va gasi solutiile potrivite pentru indeplinirea obiectivelor.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu explica in editia on-line a Ziarului Financiar ca statul nu a putut sprijini financiar restructurarea bancii, in conditiile lansarii procesului de privatizare, aceasta activitate fiind finantata exclusiv din fonduri proprii. Acum insa poate sa o faca. Sebastian Vladescu a dezvaluit si pasul urmator pe care statul il face in restructuarea CEC. Astfel, ministerul pe care il conduce va propune, chiar astazi, majorarea imediata a capitalului bancii, cu aproximativ 150 de milioane de euro. Acest lucru s-ar putea intampla in cele cateva zile care au ramas pana la sfarsitul anului, in cazul in care executivul aproba propunerea Ministerului Finantelor. De asemena, planurile lui Vladescu includ si schimbarea actualei conduceri a bancii si inlocuirea ei cu o echipa manageriala angajata pe baza de contract, cu clauze de performanta. Potrivit estimarilor actualului presedinte al CEC, continuarea restructurarii anul viitor necesita resurse financiare de 200 milioane de euro.

Oferta departe de asteptari

Oprirea privatizarii s-a decis dupa ce OTP nu a mai depus o oferta finala imbunatatita, iar suma de 560 milioane euro oferita de NBG pentru pachetul de actiuni de 69,9% a fost considerata prea mica. "Suma oferita este mai mare decat cea anuntata initial, insa este mult prea mica pentru cat valoreaza CEC", declara Radulescu in editia online a Ziarului Financiar. Pe de alta parte, ministrul Finantelor precizeaza ca statul ar fi acceptat o oferta care sa indice o valoare a CEC de cel putin un miliard de euro. In aceste conditii, o oferta castigatoare pentru pachetul de aproape 70% din actiunile CEC ar fi trebuit sa fie de 700 milioane euro. Suma inaintata de NBG a fost insa departe de asteptarile statului roman. Aceasta suma de 700 milioane euro pentru CEC a fost vehiculata de numeroase ori in timpul procesului de privatizare, fiind indicata in declaratii bancherilor si analistilor drept pretul la care banca se poate vinde, dar si in cea a reprezentantilor statului roman.

 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro