credius.ro

Opinia bancherilor despre ce poate face BNR pentru a reporni creditarea

24 ianuarie 2011

„Saptamâna Financiara” a incercat sa afle de la analistii financiari cât mai trebuie sa ne scada dobânzile la economisiri ca sa ne putem imprumuta mai ieftin in 2010 Banca Nationala a Româ­niei a micsorat dobânda-cheie de la 8 la 6,25%, iar Guvernul a tot spe­rat ca in acest fel se va dezmorti creditarea. Dupa cum se stie Federal Reserve - banca centrala a Statelor Unite - a dus do­bân­da la zero, dar fi­nan­ta­­rea companiilor si populatiei tot n-a revenit. Având in vedere ca me­diul economic de la noi este mult mai putin atractiv decât in SUA si a­mericanii se gasesc deja cu do­bân­da la zero, poate ca specialistii n-ar strica sa recomande pentru Ro­mâ­nia sa se practice rate negative de do­bânda la credite pentru a se compensa mediul problematic, scrie Sfin.ro

Rozália Pál, economist-sef UniCredit Tiriac Bank afirma ca "se vor face pasi in di­rectia re­vi­gorarii creditarii coro­bo­rati cu sca­de­rea treptata a dobânzii-cheie, de la 6,25 la 5,5% in 2011, tendinta care va continua si in 2012. Domnaia sa o vede cres­te­re anua­la a cre­ditarii de doua ci­fre in 2012, când ra­ta dobânzii de po­litica mo­ne­tara va co­bori sub 5% (estimam un nivel de 4,5% la finalul anului)."

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist ING crede ca "reluarea creditarii depinde de un cumul de factori, nu doar de rata de politica monetara. Chiar si prin sca­de­rea acesteia la 3-4% nu s-ar obtine relua­rea creditarii in lei daca nu se implementeaza in mod credibil in piata o asemenea decizie."

Florian Libocor, economist-sef BRD afirma: "Creditarea nu a fost oprita, ci doar mult in­ce­tinita, este o preci­za­re im­por­tanta. in 2009, precum si in 2010 creditul neguvernamental a crescut, insa foarte lent.Este adevarat ca o reducere a dobânzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentua­le ar putea stimula procesul de creditare, dar cred ca acum este nevoie de pru­den­ta si stimulul ar fi mai mult psihologic, imbu­na­tatind mai intâi sentimentul si asteptarile.

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank considera ca "nu putem discuta de un a­nu­mit nivel al dobânzii de politica mo­netara la care se va relua creditarea. Pro­blema cre­ditarii e in primul rând una a lipsei cererii solvabile. Este ade­va­rat insa ca si rata do­bânzii la credite este una inca ridicata, insa factorul esential care tine costul creditului ridicat e legat de costul riscului.in plus, un factor care afecteaza revigorarea creditarii este legat si de lipsa increderii, atât la nivelul clientilor, cât si la cel al bancilor."

 

Seful Leumi Bank considera ca repornrea sta in maine statului: "Statul are la dispozitie fonduri de garantare pe care le poate folosi pentru a isi dezvolta liniile economice strategice. Acum se cere bancilor sa isi asume riscul, dar statul poate face la randul sau acest lucru. Trebuie sa existe o politica de stat pe care sa se muleze activitatea bancilor. Cred ca trebuie incurajate investitiile in industrie", afirma acesta pentru dailybusiness.ro

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro