Oficial: limitarea creditarii in valuta se va face din decembrie. Neoficial, din ianuarie

Oficial: limitarea creditarii in valuta se va face din decembrie. Neoficial, din ianuarie

Noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind limitarea creditarii in valuta va fi aplicat, probabil, din luna decembrie, a declarat, miercuri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank. "Probabil ca decembrie ne va gasi cu noul regulament, pentru ca este o procedura. Fac si eu o simpla

Noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind limitarea creditarii in valuta va fi aplicat, probabil, din luna decembrie, a declarat, miercuri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank. "Probabil ca decembrie ne va gasi cu noul regulament, pentru ca este o procedura. Fac si eu o simpla socoteala. Trebuie aprobat de Consiliul de Administratie al bancii nationale, trebuie publicat in Monitorul Oficial, de acolo sunt 30 de zile pana la intrarea in vigoare. Dupa aceea bancile trebuie sa mearga la autorizare la banca nationala cu noile norme", a afirmat Ghetea la Romania Financial Forum 2011, organizat de MEDIAFAX in parteneriat cu BNR.

 

Oficial, proiectul este asteptat in decembrie. Neoficial, surse din piata bancara au declarat petru www.bankingnews.ro ca se asteapta inceputul de an, adica ianuarie-februarie.

Ghetea adaugat ca la elaborarea noului regulament BNR "parca s-a inspirat din normele bancilor".

"Aici pot sa dau exemplu banca la care lucrez, CEC Bank, unde creditul in valuta nu este incurajat si am observat si la alte banci ca creditul in valuta nu trebuie incurajat", a afirmat seful CEC Bank.

Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.

"In acest moment nu va pot spune absolut nimic cu exactitate, va pot spune ca am avut doua runde de negocieri cu banca nationala, cu persoane care au contribuit la noul regulament si din discutiile purtate cu dansii s-au conturat anumite elemente. Unul dintre elementele care s-au conturat, dar repet ca nu se stie daca in final Consiliul de Administratie al BNR va merge pe aceasta idee, ar fi ca regulamentul este orientat pentru creditele de consum, nu pentru case si schimbarea de locuinte si asa mai departe. Pana nu vedem in Monitorul Oficial nu putem vorbi cu certitudine. in acceptiunea pe care am dat-o noi si pe care am mai discutat-o cu BNR acest regulament nu va afecta creditarearea pentru case. S-a discutat de avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima Casa. Nu vreau sa intru in detalii pentru ca nu am mandat", a adaugat el.

Seful ARB a mentionat ca noul regulament nu va afecta programul Prima Casa, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificari.

"Intrebati la initiator si o sa vedeti poate ca impun. Personal m-as bucura", a adaugat Ghetea.

El a mai spus ca daca ar da detalii se pot "induce anumite perceptii, anumite lucruri pe care un om le aude acum si nu mai citeste in Monitorul Oficial in final".

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos