credius.ro

O piata prea mica pentru ambitiile bancilor

29 noiembrie 2007

Potentialul foarte ridicat al pietei romanesti a facut ca toti jucatorii de pe piata bancara romaneasca sa-si stabileasca obiectivele de crestere foarte ambitoase. “Nejustificat de optimiste”, crede presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. “Daca ne uitam la tintele stabilite de bancile comerciale romanesti pentru cota de piata, se poate vedea ca ele se duc spre 200%”, declara Groningen, in cadrul Forumului Bancar Roman. Opinia este intarita de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care spune ca o analiza realizata de BNR anul trecut arata ca, insumate, tintele de cote de piata pe care si le-au propus bancile comerciale depaseau 200%. Guvernatorul apreciaza ca acest lucru este normal, in conditiile cresterilor accelerate inregistrate de creditul neguvernamental, de peste 50% anual.

Mugur Isarescu spune ca un astfel de ritm de evolutie al pietei bancare nu se va mai inregistra pe viitor. “Cresteri de 40%-50% ale creditului neguvernamental sunt aproape imposibile in urmatorii ani”, declara Isarescu. In aceste conditii concurenta din sistemul bancar se va intensifica si mai mult in urmatorii ani, castigator urmand sa fie clientul, care va beneficia de servicii si costuri mai bune. “Batalia pentru cotele de piata va fi si mai apriga decat pana acum, insa acest lucru va fi in beneficiul clientilor, chiar daca va da dureri de cap conducerii bancherilor”, declara Isarescu.

In opinia guvernatorului, Romania s-a integrat deja, din punct de vedere al intermedierii financiare, in plutonul tarilor care au aderat la UE. Acest indicator, reprezentant raportul dintre creditul neguvernamental si PIB, va ajunge la finalul acestui an la 37%, nivel comparabil cu cel din tari precum Polonia sau Cehia. Cresterea creditului va fi semnificativ mai redusa in urmatorii ani, arata presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu. Astfel, cresterile anuale sunt estimate la 30% pentru urmatorii 3-4 ani.

Acest an ne-a oferit deja o imagine a mediului concurential mult mai intens ce va caracteriza piata bancara in viitorul apropiat. Astfel, trei noi jucatori foarte importanti si-au anuntat interesul pentru piata romaneasca. Portughezii de la Millennium Bank deja s-au lansat, printr-o operatiune de tip green-field, deschizand simultant aproape 40 de unitati si avand ca obiectiv o cota de 2% in urmatorii 4 ani. De asemenea, banca spaniola La Caixa si-a deschis o sucursala in Romania si si-a facut publica intentia de a intra pe viitor pe piata de retail printr-o achizitie. Pentru anul viitor se asteapta venirea gigantului britanic Royal Bank of Scotland, dupa ce va fi finalizata preluarea ABN Amro. La nivelul celor mai mari banci de pe piata, se poate spune ca acestea vor incerca sa-si consolideze pozitiile. Se remarca insa jucatori foarte dinamici si ambitiosi din partea a doua a clasamentului, precum Alpha Bank sau Volksbank. Grecii de la Alpha au reusit sa ajunga pe locul 4 in sistem, dupa ce la finalul anului trecut erau pe 8, in timp ce austriecii de la Volksbank au facut un pas de 3 locuri in primele 9 luni ale anului, de pe 11 pe 8, avand ca obiectiv pozitionarea in top 5 in urmatorii 3 ani. De asemenea, banci foarte mici pana acum si-au propus sa castige 'felii' importante de piata pe termen mediu. Astfel, turcii de la Garanti Bank, prezenti pe piata din 1998 pe segmentul corporate, vor sa devina un jucator important pe retail si sa-si tripleze activele anul viitor. Mai mult, obiectivul este ca in cinci ani sa ajunga printre primele zece banci din Romania.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro