credius.ro

O parte tot mai mare din piata se concentreaza la nivelul bancilor mari

5 decembrie 2007

Dezvoltarea rapida a sectorului bancar si avansul accelerat al creditului creaza numeroase oportunitati de crestere pentru toate bancile prezente si atrage in continuare noi jucatori. Analiza evolutiilor din ultimul an arata ca o "felie" tot mai mare din aceasta piata este controlata de banci mari, cu cote de piata de peste 5%, dupa cum sunt caracterizate de BNR.

Potrivit datelor Bancii Nationale, cota de piata insumata a bancilor de dimensiune mare a urcat in septembrie 2007 la 63,2%, cu 6,9 punte procentuale mai mare fata de momentul septembrie 2006, cand bancile cu cota de peste 5% reprezentau 56,3% din piata. Acest avans nu se datoreaza evolutiei inregistrate de liderii de necontestat ai sistemului – BCR, BRD si Raiffeisen Bank, ci faptului ca numarul de banci din aceasta categorie a crescut de la 4 la 6 in intervalul mentionat. Astfel, Alpha Bank si Banca Transilvania au reusit in cele 9 luni sa depaseasca pragul de 5% pentru cota de piata si sa se alature celor trei banci de pe podium. Al saselea jucator din categoria bancilor mari, UniCredit Tiriac Bank a pierdut doua locuri in topul dupa active si cota de piata, dupa ce fuziunea dintre HVB Tiriac si UniCredit a pus banca direct pe locul 4 in piata la inceputul anului.

Se remarca ascensiunea grecilor de la Alpha Bank, care au urcat in clasamentul cotelor de piata dupa active de pe locul 8 la sfarsitului anului trecut, pe 4 in septembrie 2007. Activele bancii la 9 luni au ajuns la 3,7 miliarde euro si o cota de piata de 5,8%, in crestere cu 1,7 puncte procentuale fata de decembrie 2006, potrivit reprezentantilor Alpha Bank. Pana in 2010, grecii vor sa-si majoreze cota de piata pana la 13%. In cazul Banca Transilvania, activele au avansat dupa 9 luni la nivelul de 3,4 miliarde euro, in crestere 41% fata de sfarsitul lui 2006, cand inregistra 2,4 miliarde euro si o cota de piata de 4,7%.

In opinia unei parti a bancherilor, obtinerea unei cote de piata de 5% este o conditie obligatorie pentru a avea succes pe piata de retail, in conditiile unei competitii tot mai stranse si a reducerii marjelor de castig. „O banca de retail cu o cota de piata mai mica de 5% nu poate fi profitabila pe termen lung”, este de parere presedintele BRD, Patrick Gelin, unul dintre bancherii care sustin aceasta opinie.

Pe de alta parte, datele BNR arata o reducere a concentrarii pietei la nivelul primilor 5 jucatori. Astfel, la finele anului trecut, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, HVB Tiriac si Banca Transilvania detineau o cota dupa active de 60,3%. Evolutiile inregistrate de jucatori in primele 9 luni ale acestui an si trecerea Alpha Bank in locul UniCredit Tiriac au facut ca primele 5 banci ca marime sa insumeze o cota de piata mai redusa cu 3 puncte procentuale, pana la 58%. Prin prisma acestor evolutii se observa o dispersare a „puterii” pe piata bancara in mana unui numar crescut de jucatori.

In aceste conditii, cotele de piata aferenta bancilor medii si mici de pe piata s-au redus. Datele BNR arata ca jucatorii cu cote de piata intre 1% si 5% insumeaza 29,7% din activele pietei la finalul primelor 9 luni ale acestui an, fata de 35,9% in septembrie anul trecut. Bancile mici, cu cote sub 1%, insumau la finalul lui septembrie 2007 7,1% din piata, in scadere fata de aceeasi perioada a lui 2006, cand aveau cumulat 7,8%. Pe acest cadru, analizele BNR vorbesc despre „posibilitatea unor transformari prin noi fuziuni si achizitii pe segmentul bancilor de dimensiune medie si mica odata cu intensificarea competiei si a cresterii costurilor mentinerii pe piata."

Piata romaneasca ofera in continuare numeroase oportunitati, ce permit jucatorilor medii si mici sa inregistreze cresteri accelerate si sa-si propuna obtinerea unor pozitii ambitioase in piata pentru urmatorii ani, pe fondul unor strategii agresive. Volksbank a avansat in topul bancilor pe locul 8 in primele 9 luni ale anului, de pe 11 la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR prezentate de Ziarul Financiar de curand. Obiectivele stabilite de banca sunt indraznete, vazand un loc in primele 5 banci in urmatorii 3 ani. Alte doua banci de dimensiuni medii cu evolutii rapide anul acesta sunt Piraeus Bank si Credit Europe Bank, care au urcat 5 pozitii in clasamentul cotelor de piata dupa active, pana pe 13, respectiv doua locuri, pe 14. Tinte indraznete si-au stabilit si jucatorii mici, precum Garanti Bank, care vrea sa se transforme intr-un jucator important pe segmentul de retail si si-a propus sa intre in Top 10 in urmatorii 5 ani. Aici trebuie amintiti si jucatorii nou intrati pe piata, cum este cazul Millennium Bank. Portughezii au inceput de la zero in aceasta toamna si vor sa ajunga la o cota de 2,3% in 2013. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile pe piata bancara in perioada urmatoare, in conditiile in care, remarcau de curand atat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, car si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, tintele stabilite de bancile  romanesti pentru cota de piata se duc spre 200%.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro