O noua belea pentru clienti: bancile reevalueaza locuintele ipotecate

O noua belea pentru clienti: bancile reevalueaza locuintele ipotecate

Fiecare banca are obligatia sa reevalueze o data pe an imobilele luate in garantie ipotecara la acordarea creditelor, conform cerintelor BNR si reglementarilor europene, care sunt in vigoare de cativa ani buni. Pana acum, bancile nu s-au grabit sa faca aceste reevaluari, dat fiind ca piata imobiliara a tot crescut. 2010 a venit insa cu

Fiecare banca are obligatia sa reevalueze o data pe an imobilele luate in garantie ipotecara la acordarea creditelor, conform cerintelor BNR si reglementarilor europene, care sunt in vigoare de cativa ani buni. Pana acum, bancile nu s-au grabit sa faca aceste reevaluari, dat fiind ca piata imobiliara a tot crescut. 2010 a venit insa cu noi scaderi, iar bancile si-au trimis evaluatorii sa bata la usile clientilor, anunta www.incont.ro.

"Valoarea proprietatilor imobiliare trebuie sa faca obiectul unei monitorizari frecvente. Pentru proprietatile imobiliare de natura comerciala trebuie realizata o evaluare cel putin o data pe an, iar pentru proprietatile imobiliare de natura locativa, evaluarea trebuie realizata cu o frecventa de cel putin o data la trei ani", spun regulile BNR. "In situatia in care conditiile pietei imobiliare suporta modificari semnificative, evaluarea se va efectua cu o frecventa mai ridicata", precizeaza regulamentul bancii centrale, citat de www.incont.ro.

Dar ce implicatii are acest lucru asupra clientului? “In mod normal nimic. Daca ratele au fost platite la timp, atunci nu se intampla nimic. Daca exista insa restante, pot avea loc chiar si executari”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank. Practic, cine a garantat cu o locuinta care in momentul de fata este cu mult sub pretul la care a fost evaluata in urma cu doi, trei ani, acum se poate trezi intr-una dintre urmatoarele situatii:

1. Daca a fost bun platnic, scapa basma curata;
2. Banca poate decide sa ceara garantii suplimentare;
3. In lipsa unor garantii suplimentare, banca poate hotari sa mareasca dobanda;
4. Clientului i se mai poate cere rambursarea in avans a creditului;
5. In cazul in care datornicul nu poate oferi garantii suplimentare, atunci poate aduce un codebitor.

Detalii despre fiecare situatie in parte si despre ceea ce risca toti clientii bancilor care au contractat un credit garantat cu ipoteca puteti afla pe www.incont.ro.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos