credius.ro

O luna pana se trage linia la pensiile private

19 decembrie 2007

„Au mai ramas 30 de zile pana la incheierea campaniei de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat”, anunta Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Asa ca toti cei care nu au ales unul dintre cele 18 fonduri de pensii private sunt invitati sa o faca. Practic, ei au la dispozitie mai putin de 30 de zile, in conditiile in care in aceasta perioada prim-planul este luat de pregatirile de Craciun si Revelion. CSSPP avertizeaza insa ca, in cazul in care salariatii nu vor opta pentru un fond de pensii pana la 17 ianuarie, ei vor fi repartizati aleatoriu, iar sistemul informatic va alege in locul lor. Persoanele eligibile pentru a se inscrie pe Pilonul II al pensiilor sunt salariatii inregistrati ca platitori de CAS cu varste pana in 35 de ani, pentru care acest demers este obligatoriu, si optional cei cu varste de pana in 45 de ani.

Potrivit celei mai recente statistici publicate de CNPAS, cea de 1 decembrie 2007, fondurile de pensii private au atras peste 2,6 milioane de persoane. Dupa un inceput exploziv, numarul de semnaturi prezentate de companii s-a diminuat dupa jumatatea perioadei de aderare, insa administratorii fondurilor se asteapta ca finalul celor 4 luni sa aduca un nou val de semnaturi. Companiile se asteapta ca pana la 17 ianuarie 2008, aproximativ 3,5 milioane de romani sa devina clienti ai fondurilor de pensii obligatorii, ceea ce reprezinta o revizuire in sus a asteptatilor privind piata locala, dupa ce inainte de startul campaniei de aderare aceasta fusese estimata la 3 milioane de clienti.

Liderul de necontestat al acestei piete este ING, care inregistra la 1 decembrie 2007 aproape 876.000 de clienti, reprezentand o cota de piata de peste 33%. Olandezii sunt urmati de cei de la Allianz Tiriac, cu 665.832 semnaturi si o cota de 25,6%. La mare departare, pe locul 3 se situeaza Generali, cu aproximativ 244.000 de clienti inregistrati, reprezentand 9,4% din piata. Cei de la Aviva urmeaza pe locul 4 (210.000 clienti, 8% cota de piata), iar pe 5 Interamerican (161.000 clienti si 6,2% cota de piata). Aceste date arata o concentrare ridicata a pietei la nivelul primilor 5 jucatori, a caror cote ajung la 83%. Partea leului o detin insa ING si Allianz, care controleaza mai mult de jumatate din piata.

Desi realitatea a depasit estimarile initiale ale jucatorilor in privinta marimii pietei, cele mai multe companii sunt departe de obiectivele pe care si le-au propus inaintea startului aderarii pe Pilonul II. ING este singura companiei care si-a atins si chiar depasit tinta propusa pana acum, respectiv o cota de piata de 30%. Cu un obiectiv similar a plecat la drum si Allianz, pe locul 2 momentan si cu 4 procente sub cota de 30% propusa, precum si Aviva, care se afla cu mult in spatele acestei cifre. Mai bine stau italienii de la Generali, care si-au stabilit la inceput atingerea unei cote de piata de 10% la finalul celor 4 luni de aderare. Interamerican si AIG, care si-au planificat 15% cota de piata, aveau la inceputul lui decembrie in jur de 6% fiecare. Potrivit datelor CNPAS, companiile ce le urmeaza in clasamentul numarului de clienti atrasi inregistrau cote de piata de sub 3%, cu mult in urma unor obiective initiale precum 15% (BT Aegon), 10% (Omniasig, Bancpost) sau 8% (OTP). Astfel de rezultate au facut deja o victima, in persoana lui Marius Floarea, care a demisionat din pozitia de presedinte al OTP Fond de pensii. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro