credius.ro

O caruta de bani europeni pentru afacerile micilor intreprinzatori romani

12 aprilie 2006

Micii intreprinzatori si autoritatile din acest domeniu s-au adunat la taifas. Motivul? Discutarea programelor de finantare pentru IMM-uri si dezbateri pe tema utilizarii fondurilor structurale 2007-2013. Dupa cum se stie, ... fondurile de pre-aderare primite de la Uniunea Europeana se vor transforma, incepand cu anul aderarii - sa speram 2007, in fonduri structurale. Asadar, vom primi mult mai multi bani de la Uniunea Europeana -  aproape de douazeci de ori mai mult. Intrebarea care ii framanta pe toti este daca antreprenorii romani vor sti sa foloseasca aceste fonduri. Despre modalitatile de accesare a fondurilor, despre bancile care au in portofoliul lor credite si servicii pentru IMM-uri s-a discutat in cadrul seminarului desfasurat intr-un cadru galant, la hotel Athenee Palace.

Giorgio Ficcarelli: “trei cuvinte magice – adaptare, competitivitate, inovare” 

La seminar a fost prezent si reprezentantul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Giorgio Ficcarelli, seful Departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare, fonduri structurale si programe din sectorul pietei interne. Acesta a tinut sa precizeze celor prezenti la seminar ca Uniunea Europeana nu este numai sursa banilor care vor fi pusi la dispozitia intreprinzatorilor romani, ci ca intentioneaza sa construiasca un sistem in care adevaratii antreprenori sa fie depistati si incurajati sa isi dezvolte afacerea si cu ajutorul fondurilor structurale. In opinia domniei sale, exista trei cuvinte magice pe care trebuie sa si le insuseasca IMM-istii: adaptare, competitivitate, inovare. Giorgio Ficcarelli a adaugat ca foarte importante sunt accesul IMM-urilor la informatii, accesul la servicii si accesul la credite.

Vicepresedintele ANIMMC, Gabriela Vasile: “Ne trebuie proiecte viabile

Gabriela Vasile, vicepresedinte al ANIMMC (Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie), prezenta si ea la seminar, a declarat: “Intreprinzatorii trebuie sa fie foarte informati despre pasii pe care trebuie sa-i faca. Fondurile structurale vor avea o valoare de aproximativ 30 miliarde de euro, dar trebuie proiecte viabile pentru ca aceste fonduri sa fie acordate”. Gabriela Vasile a mai precizat ca acordarea fondurilor structurale este ca un dans de tango: “pe de o parte sunt institutiile statului, pe de alta parte intreprinzatorii”.

Bancile se intrec in produse pentru IMM-uri

Daca pana mai acum 2-3 ani aproape ca nu existau produse pentru IMM-uri sau erau foarte greu de accesat, astazi bancile romanesti sau cel putin o parte din ele, se mandresc ca au in portofoliul lor de produse o multitudine de servicii si produse special destinate intreprinderilor mici si mijlocii. Cele mai active banci pe acest segment sunt si cele care au fost prezente la seminar, respectiv Banca Transilvania, BCR, Finansbank, Libra Bank, OTP Bank, Banca Comerciala Carpatica. In marea lor majoritate, reprezentantii bancilor considera ca bancile trebuie sa fie un partener si un sustinator al intreprinzatorilor. Astfel, directorul IMM al Finansbank Romania, Daniela Niculescu, considera ca, fata de anii precedenti, s-au imbunatatit conditiile de creditare si ca perioadele de rambursare s-au marit. Cu toate acestea, considera Daniela Niculescu, pana nu de mult directorul diviziei IMM din cadrul BRD – Groupe Societe Generale, “oferta este bogata, clientii sunt inca putini”.

Ana Maria Megan
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro