Nu mai este loc pe piata bancara

Nu mai este loc pe piata bancara

Tot mai multe voci sustin in ultima vreme ideea ca in sistemul bancar din Romania locurile sunt deja "ocupate", alti jucatori care ar fi interesati sa investeasca pe piata autohtona avand totusi la dispozitie varianta achizitiei unui operator mioritic. Si adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti, Antoine Avila, este de aceeasi parere. Domnia sa

Tot mai multe voci sustin in ultima vreme ideea ca in sistemul bancar din Romania locurile sunt deja "ocupate", alti jucatori care ar fi interesati sa investeasca pe piata autohtona avand totusi la dispozitie varianta achizitiei unui operator mioritic. Si adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti, Antoine Avila, este de aceeasi parere. Domnia sa a declarat pentru NewsIn ca nu crede ca vor mai fi mari grupuri care sa intre pe piata romaneasca. "Sunt deja multi actori in piata bancara, aproape 40. S-ar putea sa vedem mai degraba o consolidare a pietei, in sensul unei mai mari concentrari, prin fuziuni, care au loc si pe pietele mai mari din Europa", a aratat Avila.

Daca vor mai fi intrari de mari grupuri pe piata bancara, ele vor fi mai degraba rezultatul unor concentrari la nivel international, asa cum s-a intamplat in cazul achizitiei bancii grecesti Emporiki, prezenta si in Romania, de catre grupul francez Credit Agricole, considera Avila. "Daca, de exemplu, si vorbesc de o situatie ipotetica, BNP Paribas sau alt grup cumpara Société Générale, acel grup va intra, astfel, si pe piata romaneasca", a explicat el.

Economistul francez crede ca, desi bancile din tari ale Uniunii Europene pot intra pe piata romaneasca dupa o simpla notificare la Banca Nationala a Romaniei, putine banci vor intra cu adevarat pe piata, insa nu exclude deschiderea unor birouri de reprezentare cu rol de "observare a pietei". Principalele segmente de clientela pe care bancile vor miza vor fi persoanele fizice si firmele mici si mijlocii, pentru ca vor avea rate inalte de crestere. "Rata de crestere pe segmentul marilor companii (corporate) este mai mica. Exista putine companii romanesti mari, astfel ca si segmentul bancar de corporate este limitat", a mentionat Avila.
  
10 ani pana la maturitate

Sistemul bancar romanesc, care este deja restructurat, va ajunge la maturitate peste aproximativ zece ani, dupa ce extinderea clientelei si a portofoliului de produse va ajunge la un nivel suficient de ridicat, a declarat adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti, Antoine Avila. "Sistemul bancar romanesc a fost printre primele restructurate. El are, insa, nevoie de inca vreo zece ani ca sa ajunga la maturitate, pe masura ce se va extinde clientela, iar portofoliul de produse si servicii bancare va fi suficient de dezvoltat", a spus Avila, pentru NewsIn.

In plus, legislatia bancara romaneasca este una serioasa, ceea ce a contribuit la cresterea increderii clientilor si la atragerea unor jucatori internationali puternici, considera economistul francez. "Société Générale, care este una din cele mai mari banci din Europa, a avut incredere in piata romaneasca. Cred ca au aratat o buna viziune, au avut dinamism, dezvoltandu-se pe toate sectoarele pietei financiare, si au avut succes", a afirmat Avila.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos