credius.ro

Noul regulament de creditare aduce restrictii si pentru refinantare

15 noiembrie 2011

Angela Dimonu, sefa serviciului de Reglementare si Autorizare din cadrul BNR, a explicat bancherilor cum trebuie sa aplice noul regulament de creditare adoptat recent de BNR cu scopul de a proteja populatia de riscul valutar si de supraindatorare. Sefa serviciului de Reglementare si Autorizare din BNR a declarat la seminarul FinMedia ca in cazul creditelor imobiliare restrictiile sunt mai blande decat pentru cele de consum si exista anumite exceptii si in cazul creditelor de refinantare, in special in cazul in care creditul refinantat nu are o valoare mai mare decat cel existent. „Apoi, a fost prevazut explicit care sunt coeficientii de ajustare la socuri a gradului de indatorare, respectiv cel pentru deprecierea monedei nationale in raport cu valutele de creditare, cel pentru deprecierea ratei dobanzii variabile si a veniturilor salariale. Acestea erau prevazute si pana acum, dar de o maniera mai putin transparenta, inclusiv pentru public. O alta modificare este cea referitoare la modul de garantare a creditelor, adica impunerea unor avansuri (LTV) specifice pentru creditul in valuta, cel de consum si ipotecar”, a declarat Dimonu.

Conform BNR, bancile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, dar programul “Prima Casa” si refinantarile sunt exceptate de la aceste conditii.

Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%.

Creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.

De la aplicarea maturitatii maxime de 5 ani vor face exceptie creditele de consum care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, sau in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii ori extinderii unei constructii sau pentru viabilizarea unui teren; in aceasta categorie intra si creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii unui credit pentru investitii imobiliare.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro