credius.ro

Noul regulament BNR privind creditarea produce o mica schisma in comunitatea bancara

16 iulie 2008

Proiectul Bancii Nationale privind creditele persoanelor fizice, menit sa reduca riscurile si sa limiteze viteza de crestere a creditarii, a nemultumit intreaga comunitate bancara. Noul regulament are ca tinta directa creditul de consum, considerat de BNR un important factor inflationist si al deficitului de cont, in conditiile in care genereaza un excces de cerere. Unele banci se considera chiar nedreptatite de aceste reglementari, intrucat considera ca nu sunt parte a cauzei care a nascut noile prevederi, respectiv cresterea creditului de consum.

Oficialii Volksbank, cei care si-au exprimat aceste nemultumiri, spun ca banca pe care o conduc nu are nici un aport in cresterea creditului de consum, care reprezinta sub 5% in portofoliul de retail al bancii. Vicepresedintele Volksbank responsabil de retail, Herwig Burgstaller, arata ca banca are o politica de creditare conservatoare si prudenta, marea majoritatea a imprumuturilor fiind garantate cu ipoteca (de nevoi cu ipoteca si imobiliare).

„Sub 5% din portofoliul de retail reprezinta credite de consum negarantate, in timp ce aproximativ 80% sunt imprumuturi garantate cu ipoteca. Avem asadar o politica de risc conservatoare. Focusul nostru nu este pe credite de consum, ca in cazul altor jucatori din piata, unde aceste imprumuturi reprezinta peste 50% din portofoliul de retail”, arata Burgstaller.

In aceste conditii, oficialul Volksbank spune ca noul regulament BNR privind limitarea riscurilor creditarii populatiei ar trebui sa prevada o separare intre bancile agresive pe segmentul creditelor de consum fara garantii si cele conservatoare, cu un portofoliu redus de astfel de imprumuturi.

„In abordarea BNR lipseste o delimitare clara intre banci, intre calitatea portofoliilor acestora. Banci care sunt foarte agresive in piata, in mare parte axate pe credite de consum negarantate, si banci conservatoare, ca noi, care suntem axati pe credite cu ipoteca, sunt puse la un loc si obligate sa respecte noi reguli. Avem o situatia foarte pozitiva a portofoliului si acest lucru ar trebui cumva sa se reflecte in tratamentul Bancii Nationale”, declarat seful retailului de la Volksbank.

„Daca sunt banci cu portofolii de credite prea riscante, Banca Nationala ar trebui sa trateze problema direct cu ele si nu cu bancile cu o abordare concervatoare, care se bazeaza pe creditele garantate cu ipoteca”, adauga presedintele Volksbank, Gerarld Schreiner. Acesta considera noile reguli, precum cele referitoare la veniturile clientului si modul in care acesta le dovedeste, arata ca proiectul de reglementare al Bancii Nationale este unul birocratic, care „apasa pe umarul bancilor”. Spune ca reprezentantii bancilor au stabilita o intalnire pentru vineri la Asociatia Romana a Bancilor, pentru a discuta proiectul de regulament al BNR si a adopta poate o pozitie comuna.

Potrivit documentului BNR, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la administraţia financiara în anul anterior si nu doar în functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum in prezent.  Mai mult, băncile vor fi obligate sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al leului si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor practicate de banca in perioada respectiva. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro