Noul regulament al BNR ar putea tempera avansul creditarii cu 10-12%

Noul regulament al BNR ar putea tempera avansul creditarii cu 10-12%

Noul regulament privind creditarea populatiei ar putea reduce ritmul de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an, a declarat joi directorul din cadrul diviziei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ion Dragulin. Ultimele date publicate de banca centrala arata ca ritmul anual de crestere a creditarii a

Noul regulament privind creditarea populatiei ar putea reduce ritmul de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an, a declarat joi directorul din cadrul diviziei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ion Dragulin. Ultimele date publicate de banca centrala arata ca ritmul anual de crestere a creditarii a incetinit brusc in iulie, pana la 55,8%, de la 63,4% in iunie, nivel care ar putea indica o reducere a ritmului anual de crestere a creditarii pana in jur de 45%.

Dragulin a mai spus ca unele bănci au inceput deja discutiile cu banca centrala, atat la nivel de experti, cat si la nivelul conducerii, pentru a stabili felul in care vor implementa noile reguli de creditare. "Acum o saptamana, cel putin patru-cinci banci venisera deja la discutii cu Banca Natională", a declarat Dragulin. "Motivul pentru acest regulament il constituie cresterea continua a indatorarii populatiei. Am vrut sa actionam intr-o faza incipienta asupra acestui ritm de crestere, care anunta o deteriorare semnificativa a calitatii creditarii in viitor", a adaugat el.

La sfarsitul lunii iulie, romanii aveau restante la credite in valoare de 1,76 miliarde lei (497,7 milioane euro), in crestere cu 120% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor BNR. Pe creditul ipotecar, restantele raman la un nivel foarte scazut, dar au inregistrat in primele luni ale acestui an o crestere rapida, de la o rata a creditelor neperformante de 0,04% pana la peste 0,1% la sfarsitul lui iulie, a precizat Dragulin. Regulamentul nu va actiona in sensul scumpirii creditelor, ci va impune "o limita de intrare" ca eligibilitate la credit, a explicat oficialul BNR.

"Impactul noilor reguli va fi diferit de la o banca la alta, in functie de profilul de risc pe care fiecare si l-a asumat pana in prezent. Regulamentul va actiona diferit de la subportofoliu la subportofoliu, in functie de cativa paramentri principali: perioada de acordare a creditului, destinatia acestuia – de consum sau ipotecar – si valuta in care a fost acordat, respectiv lei, euro sau alte valute", a mai spus Dragulin.

El nu vede schimbari majore in peisajul pietei bancare romanesti, in sensul schimbarii statutului unor banci din subsidiare in sucursale sau in sensul orientarii populatiei catre jucători din strainatate care ofera servicii in Romania. De asemenea, Dragulin considera ca, dupa cateva luni de aplicare a noului regulament, nu este exclus ca BNR sa aduca noi ajustari ale regulilor, in functie de felul in care bancile comerciale au decis sa aplice regulamentul.

In 22 august, BNR a publicat forma finala a noului regulament de creditare a populatiei, care impune cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arata in Regulament.

Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

Banca centrala mai cere bancilor, la calculul gradului maxim de indatorare, sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii – conform statisticilor BNR – de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor, ca o forma de stress test.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos