credius.ro

Noul abecedar financiar ii initiaza pe copii in d-ale banilor

5 decembrie 2008

Bani, credite, carduri, economii sunt printe cuvintele pe care le auzim tot mai des in ultima perioada. Dar oare copiii inteleg cu adevarat semnificatia acestor cuvinte? Probabil aceeasi intrebare si-a pus-o si autoarea Ligia Georgescu-Golosoiu, atunci cand i-a venit ideea sa scrie o carte despre produsele si serviciile bancilor, dedicata in exclusivitate celor mici. Cartea a fost denumita “Banii pe intelesul copiilor” si se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani, fiind publicata cu sprijinul Raiffeisen Bank si Editurii Didactice si Pedagogice. Cartea a fost lansata in toamna anului trecut si pentru ca s-a bucurat de  succes, atat in randul copiilor, cat si al dascalilor, autoarea cartii s-a gandit sa scoata o noua editie imbunatatita, in baza propunerilor si sugestiilor acestora. Ce-a de-a doua editie a cartii ”Banii pe intelesul copiilor”, lansata astazi, este insotita si de un caiet de educatie financiar-bancara, care are acelasi titlu si care ar putea fi utilizate ca manuale de predare in clasele a III-a si a IV-a, in scolile romanesti.

Cartea este ilustrata si cuprinde notiunille de baza din vastul domeniu al banilor si al bancilor. Publicatia cuprinde cinci capitole, respectiv: Banii, Economisirea, Dobanda, Cecul, Serviciile Bancare Electronice. Totodata, in carte au fost incluse teste si jocuri, copiii avand posibilitatea sa exerseze notiunile invatate. Notiunile sunt prezentate printr-o serie de discutii intre diferite personaje: elevii Ionut si Alexandra, profesorul, directorul bancii. Se incearca astfel explicarea intr-un mod cat mai clar, simplu si la indemana copiilor a unor instrumente precum cursul de schimb, dobanda sau cardul, si modul in care functioneaza acestea.

De exemplu, acest 'abecedar' financiar ii invata pe copii ca banii luati de la banca nu sunt ai tai si ca trebuie sa-i inapoiezi bancii in totalitate, plus o suma suplimentara. “Atunci cand tu, Alexandra, iei un credit de la banca, acei bani nu sunt ai tai si, de aceea, nu poti sa-i pastrezi. Tu trebuie sa-i dai inapoi bancii, adica sa rambursezi bancii creditul. Rambursarea se face regulat, la un anumit termen, adica tu va trebui sa-i platesti bancii o suma de bani care reprezinta o parte din creditul luat, plus o suma suplimentara de bani ca plata pentru faptul ca ti-a acordat acest credit. Aceasta suma de bani pe care o vei plati bancii in plus se numeste dobanda”, le explica Directorul copiilor aflati in vizita la banca.

Un capitol mai incolo, directorul bancii le vorbeste micilor vizitatori despre ATM-uri si carduri si le subliniaza regula de aur a “masinii care pastreaza banii”, dupa cum se recomanda bancomatul, devenit unul dintre personaje: “Copii, trebuie sa cunoasteti un lucru foarte important legat de retragerea bancilor cu ajutorul bancomatului, si anume: Pentru a retrage bani, trebuie sa ii aveti in contul respectiv!”.

„Pana acum s-au scris multe carti in domeniul financiar-bancar, insa nimeni nu s-a gindit si la cei  mici. Este foarte importat atat pentru copiii nostri, cat si pentru dascalii lor sa dispuna de cunostinte in acest domeniu. Noile concepte au fost prezentate intr-o limba adecvata varstei copiilor.Grafica este realizata prin desene frumos colorate si deosebit de expresive, care sa-i atraga pe copii. Imi sunt foarte dragi aceste carti si consider ca prin modul lor de prezentare, teoretic, ilustrativ, prin jocuri distractive, rebusuri si desene de colorat pot sa contribui la obtinerea unei performante a culturii bancare si a progresului economic in general”, sustine autoarea cartii Ligia Georgescu-Golosoiu, doctor in economie si expert in cadrul BNR. Domnia sa a precizat ca intentioneaza sa scrie o carte despre cum pot fi facuti banii, care va fi adresata elevilor din clasele V-VIII.

“Cred ca astazi facem un lucru important pentru educatia copiilor nostri. Este clar ca orice sistem de invatamant modern trebuie sa pregateasca generatiile de astazi si pe cele viitoare in domeniul financiar-bancar, astfel incat ficare copil sa dispuna de un cont bancar in care sa economiseasca bani si din care sa efectueze plati pentru nevoile sale. Viata multora dintre noi ar fi fost poate mai simpla, daca am fi beneficiat inca din copilarie de unele informatii referitoare la economisire, dobanzi sau rolul bancilor”, a declarat preseditele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Cartea si caietul “Banii pe intelesul copiilor” a fost editata in peste 4.000 de exemplare, dintre acestea 3.000 de exemplare vor fi distribuite gratuit in scolile din Romania, in clasele II-a- III-a. Restul sunt puse in vanzare, pretul unei carti este de 10 lei, iar a unui caiet de 12 lei.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro