credius.ro

Notorietatea a vandut cel mai bine fondurile de pensii

25 iulie 2008

Mai mult de jumatate dintre romani si-au ales fondul de pensii private obligatorii dupa notorietatea companiei care il administreaza, arata un sondaj realizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Astfel, 56,3% dintre respondenti au caracterizat fondul si administratorul ca “cea mai buna alternativa”, “cei mai buni din lume” sau “profesionisti”. Pentru mult mai putini, circa 16%, a contat traditia companiei pe piata romaneasca in alegerea facuta, precum si faptul ca deja achizitionasera deja alte produse de asigurare de la firma respectiva. Una din patru persoane nu stie insa care a fost motivul pentru care a optat pentru un anume fond de pensii sau a fost indusa in eroare de diversele informatii raspindite “din gura in gura”. Ceva mai putin de 6% spun ca au facut alegerea in functie de costurile de administrare ale fondului, desi, precizeaza CSSPP, acestea sunt, cel putin pana acum, aceleasi pentru toate fondurile de pensii.

In privinta surselor de informare despre fondurile de pensii, cei mai multi au aflat din presa (33%) sau de la colegi si prieteni (29%). “Ceea ce poate fi considerat ingrijorator este rolul deosebit de redus al sindicatelor in informarea salariatilor cu privire la fondurile de pensii (n.r. doar 2% dintre respondenti au aflat informatii despre fondurile de pensii prin acest canal)”, apreciaza CSSPP.

Potrivit sondajul, mai mult de jumatate dintre respondenti au multa (55%) sau foarte multa (5%) incredere in fondul de pensii ales, increderea fiind mai mare in randul celor cu venituri ridicate. Aproximativ o treime insa spun ca au putina incredere, in opinia CSSPP fiind vorba despre cei pentru care caracterul obligatoriu al pensiilor private a constituit un dezavantaj.

“Cu cat venitul este mai scazut, cu atat scade si increderea in fondul de pensii, lucru firesc de altfel, deoarece si beneficiile de pensii pe care acestea le vor genera vor fi mai scazute pentru participantii cu venituri reduse”, spun cei de la CSSPP.

In ceea ce priveste asteptarile privind pensia privata obligatorie, opiniile sunt mai omogene. Aproximativ 80% dintre respondenti vorbesc despre un venit sigur, dar nu foarte mare. “Cu cat nivelul de educatie este mai mic, cu atat creste scepticismul respondentilor si lipsa acestora de asteptari <nu aştept nimic, sunt bani pierduţi>”, apreciaza realizatorii sondajului.

Pensiile facultative nu prea au succes

Acelasi sondaj releva faptul ca dorinta romanilor de a opta pentru o pensie facultativa este destul de scazuta. Rezultatele indica faptul ca doar 28% dintre participanti ar dori sa contribuie pentru o astfel de pensie, in timp ce 62% nu doresc acest lucru. Cei care ar opta spun ca ar fi dispusi sa contribuie, in medie, cu 8% din venituri  pentru o pensie facultativa. Pe de alta parte, doar doua treimi dintre participanti au auzit de pensiile facultative.

Ca avantaje ale contributiei la un fond de pensii facultative, respondentii asociaza in primul rand economisirea si investiile (37%), proprietatea asupra bancilor (25%), precum si siguranta (13%). Desi ar trebui sa fie un avantaj important in alegerea unei pensii facultative, faptul ca nu platesc impozit pe o parte din contributii (maxim 200 euro pe an) este considerat un avantaj de 12% dintre respondenti.

Principalul dezavantaj al Pilonului III al pensiilor private, indicat de 40% dintre cei care au auzit de aceste pensii, este riscul investitional. O patrime pun la capitolul dezavantaje faptul ca “trebuie sa dai bani in plus”, iar 9% include in aceasta categorie lipsa indexarii.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro