credius.ro

Noile norme BNR ar putea dezavantaja bancile romanesti

29 martie 2007

Regulamentul 3/2007 emis de Banca Nationala este vazut ca o masura care va determina o liberalizare a pietei creditarii si care va duce la accesibilizarea imprumuturilor pentru populatie. Asta deoarece BNR renunta la restrictiile privind avansul minim obligatoriu si gradul de indatorare, iar bancile isi pot realiza propriile norme de creditare, care sa impuna conditii de creditare mai putin restrictive si mai flexibile.

Astfel de supozitii se opresc insa la nivelul principial, caci in practica, pentru a putea  intra in functiune, normele bancilor (si este vorba de aproape 40 de astfel de norme!) vor trebui validate de BNR. In aceste conditii, bancherii nu stiu inca daca regulamentul 3/2007 reprezinta un element de liberalizare a restrictiilor impuse pietei creditelor. „N-am vazut nici o norma aprobata de BNR ca sa ne dam seama daca abordarea BNR este mai restrictiva decat in normele de pana acum sau mai liberala”, explica presedintele Bancpost, Mihai Bogza. Astfel ca totul depinde de nivelul restrictiilor pe care BNR va dori sa il impuna prin procesul de validare a normelor interne de creditare ale bancilor.

Mihai Bogza atrage insa atentia asupra unei alte probleme pe care o va genera regulamentul 3/2007, mai ales in conditiile in care BNR ar putea pastra un grad ridicat al restrictiilor asupra pietei creditului de retail. Presedintele Bancpost spune ca noile norme introduc un element suplimentar de distorsionare a concurentei, intrucat bancile inregistrate in Romania vor avea un dezavantaj fata de bancile prezente in Romania prin sucursale si care sunt active pe segmentul creditarii populatiei. „Pana acum noi (n.r. bancile din Romania) eram dezavantajati concurential fata de bancile straine. Dar acum bancile inregistrate in Romania sunt dezavantajate competitiv chiar si fata de sucursalele bancilor care sunt prezente in Romania. Sunt cateva astfel de sucursale care sunt destul de active pe retail si care, nefiind obligate sa prezinta astfel de norme catre BNR spre aprobare, vor putea adopta regimuri de creditare mai liberale in comparatie cu cele pe care bancile romanesti le-ar putea vedea validate de catre BNR”, arata Mihai Bogza.

In Romania functioneaza sapte sucursale ale bancilor din strainatate: Anglo-Romanian Bank, ING Bank, Banca Italo-Romena, GarantiBank, Banca di Roma, Bank of Cyprus si Blom Bank. Marea majoritate a acestora au o dimensiunea foarte redusa pe piata romaneasca. Cea mai bine pozitionata este sucursala bancii olandeze ING Bank, locul sapte in clasamentul bancilor dupa active si care avea la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 4,2%. Unul dintre cele mai importante obiective ale bancii este dezvoltarea activitatii de retail, prin lansarea de noi produse si imbunatatirea celor din portofoliu, dar si prin accelerarea procesului de extindere a retail. De asemenea, extinderea pe retail va fi sustinuta de deschiderea a peste 50 de ING Offices anul acesta, reprezentand o crestere de aproape 50%. In prezent, reteaua teritoriala a bancii destinata clientilor persoane fizice cuprinde 114 unitati. Mai mult, cei de la ING au demarat la finalul anului trecut o ampla campanie de promovare a produselor oferite persoanelor fizice, atat pe segmentul economisirii, cat si al creditarii. Potrivit presedintelui diviziei de retail al ING, Albert Roggemans, obiectivul pe termen lung este ca jumatate din veniturile ING Bank Romania sa vina din activitatea de retail, in conditiile in care la sfarsitul lui 2006 numai 14% din veniturile sucursalei locale proveneau din acest segment.

Directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu vorbea de curand despre incidenta noilor norme ale BNR, explicand ca acestea nu afecteaza in nici un fel ING Bank. "Normele BNR ne sunt aplicabile intr-o masura extrem de limitata si se rezuma la rezervele minime obligatorii. Normele privind riscul sau colateralele nu se aplica in cazul ING Romania", preciza Misu Negritoiu. Datorita statutului de sucursala a grupului ING, banca a intrat de la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sub supravegherea bancii centrale olandeze.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro