Noile directii ale creditarii: mai mult pe lei, mai putin pe imobiliar si auto

Noile directii ale creditarii: mai mult pe lei, mai putin pe imobiliar si auto

Bancile vor relua treptat creditarea, insa aceasta activitate va avea alte fundamente si nu va mai semana cu ceea ce faceau aceste institutii pana toamna trecuta. Bancile trec printr-un proces de reasezare, arata economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, atat in ceea ce priveste structura pe monede a creditarii, cat si in ceea ce priveste

Bancile vor relua treptat creditarea, insa aceasta activitate va avea alte fundamente si nu va mai semana cu ceea ce faceau aceste institutii pana toamna trecuta. Bancile trec printr-un proces de reasezare, arata economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, atat in ceea ce priveste structura pe monede a creditarii, cat si in ceea ce priveste domeniile catre care creditele se indreapta.

Din perspectiva monedelor, bancile se vor indrepta catre creditarea in lei, intrucat volumul depozitelor le asigura resursele necesare acordarii in continuare de imprumuturi. Pe valuta, depozitele reprezinta o sursa mult mai limitata pentru sustinerea unui ritm adecvat al creditarii.

“Bancile vor treace printr-un proces de schimbare a monedelor in care acorda credite, ceea ce este un efect normal. Creditarea in valuta fata de depozitele in valuta este intr-un raport de 2 la 1, astfel ca imprumuturile in valuta nu mai pot creste in ritmul de anii trecuti. La lei, raportul credite/depozite este subunitar, de aproximativ 0,95%, astfel ca aceste imprumuturi au un potential mai ridicat de crestere”, a declarat Lazea, in cadrul conferintei cu ‘Anul financiar bancar 2009’.

Pe de alta parte, arata economistul-sef al BNR, bancile nu vor mai acorda la fel de mult credite sectoarelor imobiliar, auto si retail, preferate pana la momentul in care criza a lovit Romania. Ele se vor orienta spre alte domenii, cu potential de crestere economica. Oficialul BNR a indicat sectoare precum cel informatic, telecomunicatii, alimentar, produse farmaceutice, ca cele unde se prevad cresteri, chiar importante, pentru acest an.

“Asteptarile ca bancile sa reinceapa creditarea in acelasi ritm, cu aceleasi valute si aceeasi destinatari ca anul trecut este nerealista. Nu trebuie fortate bancile in aceste sens, intrucat ele stiu mai bine ca trebuie sa-si faca curat in propria ograda, si, incet, incet, sa reinceapa creditarea pe alte fundamente si alti parametri”, a spus Valentin Lazea.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos