Noile creditele BRD: rata de 70% din venit, dobanzi mai mari pentru avans redus si perioada indelungata

Noile creditele BRD: rata de 70% din venit, dobanzi mai mari pentru avans redus si perioada indelungata

Astazi, 1 iunie, BRD a inceput aplicarea noilor conditii de creditare, in conformitate cu normele aprobate de BNR, informeaza banca printr-un comunicat de presa. De la aceasta data, nivelul maxim al gradului de indatorare acceptat de catre BRD pentru toate tipurile de credite persoane fizice, este de 70%, facand astfel posibila imprumutarea unor sume mai

Astazi, 1 iunie, BRD a inceput aplicarea noilor conditii de creditare, in conformitate cu normele aprobate de BNR, informeaza banca printr-un comunicat de presa. De la aceasta data, nivelul maxim al gradului de indatorare acceptat de catre BRD pentru toate tipurile de credite persoane fizice, este de 70%, facand astfel posibila imprumutarea unor sume mai mari.

Dobanzile pentru creditele imobiliare/ipotecare in Euro incep de la 5,75%, iar avansul nu mai este obligatoriu. De asemenea, BRD are o noua oferta privind creditul de nevoi personale Expresso NonStop in euro, garantat cu ipoteca, cu dobanzi incepand de la 6%.

In cazul tuturor creditelor garantate cu ipoteca – imobiliare, ipotecare sau de nevoi personale – clientii cunosc inca de la inceput toate costurile pentru intreaga perioada de creditare, datorita sistemului transparent de dobanzi: dobanda fixa in primul an si indexabila in anii urmatori, pe baza indicilor BUBOR si EURIBOR.

S-au relaxat sau nu creditele de la BRD?

Am vizitat una dintre sucursalele BRD pentru a vedea la fata locului cum arata noile produse. Prima concluzie: creditele sunt semi-relaxate, intrucat cei din sucursala BRD au spus ca, momentan, creditele prevad numai un avans ce poate sa coboare pana la zero, insa gradul de indatorare ramane acelasi, de 40%. De abia saptamana viitoare vor putea acorda produse complet relaxate, cu o limita de indatorare de 70%, care permite imprumuturi de valori mai mari decat in conditiile actuale.

Oficial insa, de astazi toate sucursalele BRD vand credite cu avans care poate cobora pana la zero si grad de indatorare de 70%, fapt confirmat si de Rozaura Stanescu, director Dezvoltare Produse din cadrul departamentului Strategie si Marketing din BRD. Experienta relatata putin mai sus arata insa ca exista unele deficiente in aplicarea noilor conditii de creditare in sucursalele BRD.

De altfel, despre astfel de probleme vorbeau astazi si alti oficiali ai BRD in Ziarul Financiar. Intr-un material cu titlul „Creditele relaxate ale BRD se lasa asteptate”, secretarul general al bancii, Adela Pascu, declara pentru ZF: „Vineri (astazi) are loc Comitetul de directie care va aproba ultimele detalii necesare”. Oficialul BRD preciza insa ca intarzierea nu va fi semnificativa.

Cum arata creditele relaxate de la BRD

Noile produse de creditare ale BRD prevad paliere pentru nivelul avansului si al perioada de creditare, in functie de care dobanda imprumutului se modifica. Astfel, pentru un credit pentru locuinta in euro pe maxim 20 de ani, cu un avans mai mare sau egal cu 20%, dobanda va fi de 5,75%, fixa in primul an, dupa aceasta perioada urmand sa fie indexabila dupa formula Euribor la 3 luni plus o marja fixa de 2,5%. Daca perioada de rambursare depaseste 20 de ani, dobanda creste cu 0,25 puncte procentuale – 6% in primul an, iar marja fixa va fi de 2,75%.

Acelasi credit, contractat de data aceasta cu un avans mai mic de 20% va avea o dobanda cu 0,25 puncte procentuale mai mare. Pentru o perioada de creditare de pana la 20 de ani inclusiv, dobanda pe primul an va fi de 6%, iar dupa aceea se va calcula dupa formula Euribor 3 luni + 2,75%. In cazul in care este contractat pe o perioada de 20-30 de ani, dobanda va fi de 6,25% in primul an, iar din al doilea Euribor 3 luni + 3%.

Pe de alta parte, toate produsele de creditare de la BRD prevad un grad maxim de indatorare de 70%, indiferent de venitul solicitantului, dupa cum ne-a explicat Rozaura Stanescu.

Bogdan Popescu
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos