credius.ro

Noi jucatori vor oferi servicii bancare clientilor din Romania

1 martie 2007

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate pentru bancile din statele membre sa isi extinda activitatea in tara noastra. Acestea nu mai trebuie sa treaca prin amplul proces de obtinere al licentei de functionare pe piata autohtona din partea BNR, ci este nevoie doar de o notificare. Astfel, institutiile financiar-bancare inregistrate in UE pot vinde direct produse clientilor din tara noastra in urma depunerii a unei astfel de notificari, fara a fi nevoite sa se supuna reglementarilor de politica monetara ale BNR. Prezenta cu o sucursala pe piata romaneasca impune insa respectarea regulilor Bancii Nationale.

Iata ca, la doua luni dupa ce Romania a devenit stat membru al UE, un numar de 26 de banci si-au exprimat oficial interesul pentru clientii din Romania si au trimis notificari Bancii Nationale privind furnizarea de servicii in mod direct. Aceste institutii financiar-bancare sunt interesate sa acopere segmente de activitate putin exploatate de bancile romanesti. Majoritatea acestora sunt banci specializate pe investment banking si private banking, doua domenii de activitate foarte slab dezvoltate pe piata bancara romaneasca. Despre segmentul de private banking presedintele BRD, Patrick Gelin spunea chiar ca astfel de produse nici nu exista la ora actuala in Romania, ceea ce ofera bancile de la noi putand fi caracterizat mai degraba drept servicii VIP. “Adevaratii clienti de private banking din Romania sunt cei care lucreaza cu bancile din Elvetia”, considera presedintele BRD. In opinia domnului Gelin, concurenta pe care bancile din Uniunea Europeana o vor exercita pe piata din Romania va fi una “marginala”. De asemenea, motorul pietei bancare romanesti este retailul, iar aceste banci din Uniunea Europeana nu vor putea penetra acest segment.

Cine sunt cei 26

Dintre bancile care au depus notificari la BNR se remarca marile institutii financiare care isi defasoara activitatea pe investment si private banking, precum JP Morgan International Bank Limited, JP Morgan Europe Limited, Citibank International plc,   Lombard Odier Darier Hentsch Private Bank Limited, Credit Suisse Luxemburg, Goldman Sachs International Bank, Rathbone Investment Management Limited, Merrill Lynch International Bank Limited si Morgan Stanley Bank International Limited. De asemenea, si-a “pregatit terenul” colosul britanic Royal Bank of Scotland, precum si belgienii de la KBC, care au deja o prezenta foarte solida in Europa Centrala si de Est, atat in sectorul bancar, cat si al asigurarilor. Pe lista Bancii Nationale apare si CommBank Europe Ltd, o subsidiara a uneia dintre cele mai importante institutii financiare din Australia - Commonwealth Bank, Dexia Kommunalkredit Bank, divizia austriaca a grupului belgian Dexia pentru Europa Centrala si de Est, VISA-Services Kreditkarten AG si Erste Bank der osterrechischen Sparkassen AG, Erste fiind deja prezenta in Romania prin BCR.

Hypo Public Finance Bank si DePfa Bank Plc, cu subsidiara DePfa ACS Bank, sunt banci irlandeze, specializate pe investment banking, finantarea domeniului sectorului public, a proiectelor de infrastructura, ce si-au anuntat oficial interesul de a oferi servicii clientilor din Romania. DEPFA Deutsche Pfandbriefbank AG, o alta institutie care a notificat Banca Nationala,  este detinuta in procent de 100% de DePfa Bank Plc. ICICI Bank UK Plc este subsidiara din Marea Britanie a ICICI Bank, a doua banca dupa active din India. IDT Financial Services Limited este o banca subsidiara a IDT Corporation, o companie din Statele Unite care ofera servicii de telecomunicatii in peste 30 de tari si unul dintre cei mai importanti jucatori din industria cardurilor pre-paid de telefonie. IDT Financial Services ofera carduri de plata sub sigla MasterCard. WestLB AG este o banca germana care opereaza in principal ca o legatura intre bancile de economisire si pietele financiare internationale. Danske Bank International din Luxemburg este specializata in investment banking, private banking si asset management. GE Artesia Bank este din 2006 parte a GE Commercial Finance, cand aceasta divizie a GE a achizitionat 100% din actiunile bancii olandeze Banque Artesia de la Grupul Dexia. Domeniile preponderente de activitate ale bancii sunt corporate lending si private banking. Saxo Bank este o banca de investitii daneza, cu sediul in Copenhaga. Kommunalkredit Austria AG este una dintre cele mai importante banci austriece de pe segmentul finantarii sectorului public.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro