credius.ro

Neincrederea intre banci se resimte in buzunarele clientilor

22 octombrie 2008

Dobanzile la creditele de consum pot ajunge la 36% pe an la lei si la 20% pe an la euro, iar pentru imprumuturile ipotecare la 24% pe an la lei si la 14% pe an la euro, sustin brokerii de credite, in conditiile in care bancile gasesc din ce in ce mai greu finantare pe termen lung, la costuri mari.

"Pentru imprumuturile contractate de la bancile comerciale, dobanzile s-au majorat, in medie, cu 1-2 puncte procentuale", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.

Creditele de nevoi personale in euro, obtinute de la bancile comerciale, variaza, in prezent, intre 12,8% - 20% pe an, in timp ce pentru creditele negarantate in lei, clientii trebuie sa plateasca o dobanda cuprinsa intre 17%-36% pe an, sustine Bidian.

Pentru creditele ipotecare in euro, bancile practica dobanzi intre 8,9% - 14% pe an, iar pentru cele in moneda nationala, dobanzile variaza de la 10,7% la 24% pe an, mai spune Bidian, conform datelor KIWI Finance.

Dobanzile la depozite nu ajung, in multe cazuri, nici la jumatatea celor la credite

Comparativ, dobanzile platite de banci la depozite sar, in putine cazuri, de 13% pe an la lei si de 6% pe an la euro, dupa multiple majorari, facute pe parcursul mai multor luni.

"Este normal ca o banca sa nu majoreze dobanzile la depozite cu aceeasi rapiditate ca la credite, trebuie sa aiba grija si de profit, si de costuri", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, pentru NewsIn. In plus, el subliniaza ca atragerea de lichiditati din piata interna, principala miza pentru majorarea dobanzilor la multe banci, este limitata de capacitatea redusa de economisire a romanilor.

Institutiile financiare nebancare (IFN) au majorat dobanzile doar la creditele noi, mai spune directorul brokerului de credite KIWI Finance, Anca Bidian. "Au fost intr-adevar mariri de dobanda si inainte de aceasta perioada mai agitata, insa IFN-urile cu care noi lucram au anuntat mariri in principal pentru creditele noi", a adaugat Bidian.

Astfel, pentru creditele de nevoi personale in lei obtinute prin KIWI Finance de la institutiile financiare nebancare, clientii trebuie sa plateasca o dobanda de cel putin 20% pe an, spune Bidian. "Inainte, dobanzile se situau in jurul nivelului de 15% (pe an, n.r.). Mai exista si acum astfel de dobanzi, insa cele mai multe au crescut peste 20% pe an", a declarat Bidian.

Unele banci aplica insa majorari si la creditele vechi, in conditiile in care costul de refinantare a crescut foarte mult

Volksbank Romania a majorat dobanzile pentru creditele vechi in franci elvetieni si pentru cele noi in euro, insa nu a operat, deocamdata, nicio schimbare pentru creditele in lei, deoarece mizeaza pe o scadere a dobanzii de politica monetara de catre BNR, la urmatoarea sedinta, din 30 octombrie.

"Am adaugat, in cazul creditelor vechi in franci elvetieni, un punct procentual la dobanda, in conditiile in care costul refinantarii in franci elvetieni a crescut, iar noi constituim rezerve minime in euro. Avem inca o pozitie privilegiata, deoarece avem refinantarea pe zece ani in franci elvetieni, in conditiile in care bancile elvetiene nu prea mai imprumuta, ci isi tin francii", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.

Volksbank a anuntat recent, odata cu alte banci din Romania, ca opreste creditarea in franci elvetieni. Schreiner spune ca a fost o decizie luata atat la recomandarea autoritatilor de supraveghere din Austria, cat si pe fondul aplicarii normelor BNR, care limitau prea mult gradul de indatorare pentru imprumuturile in moneda elvetiana.

"Gradul maxim de indatorare in franci ajunsese, dupa noile norme, sub euro si chiar sub leu, la 36%. Nu mai avea sens sa mentinem aceste produse in oferta", mai spune presedintele Volksbank Romania.

Pentru creditele noi in euro, banca a adaugat de asemenea 0,75 puncte procentuale dobanzii, iar Schreiner spune ca nu stie daca acesta este ultimul pas, dar banca nu va aplica nicio noua majorare pe imprumuturile noi in euro, pana la sfarsitul lunii octombrie.

Pe lei, el sustine ca oferta bancii va trebui de asemenea regandita, in sensul unor posibile majorari, in conditiile in care Volksbank este in prezent, in pierdere cu 2 puncte procentuale, pentru dobanzile pe lei.

"Speram la un pas de scadere a dobanzii de politica monetara de catre BNR, de la 10,25% pe an in prezent, insa va trebui sa regandim dobanzile si pe lei, deoarece suntem in pierdere cu 2 puncte pe aceste credite", a mai spus  presedintele Volksbank.

La Unicredit tiriac Bank, majorarile dobanzilor pentru persoane fizice se aplica doar pentru creditele noi, neafectand creditele in sold, si sunt determinate de cresterea costurilor de finantare pentru banca.

"Noul nivel al dobanzilor reprezinta o crestere de 4 puncte procentuale la creditele in euro si de 5 puncte procentuale la creditele in lei sau dolari, indiferent de tipul de credit si de structura de pret preferata de client (Clasic sau Constant). In ceea ce priveste structura de pret Actual, disponibila doar pentru creditele cu ipoteca si care consta intr-o dobanda variabila in functie de indicii Euribor/ Libor/ Rbor, majorarile sunt de 2 puncte procentuale la creditele indexate la Rbor, de 3,5 puncte procentuale la creditele indexate la Euribor si de 5,5 puncte procentuale la creditele indexate la Libor. In aceasta structura, dobanda se actualizeaza la 30 iunie si la 31 decembrie", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii bancii.

De exemplu, in cazul creditului pentru locuinta, Unicredit tiriac aplica trei structuri de pret diferite, iar dobanzile variaza in functie de acestea. Pentru acest tip de credit in lei, dobanda este de 12,95%/an + 0,5% comision lunar aplicat la sold in cazul variantei "Clasic", de 17,95% pe an pentru varianta "Constant" si Robor la sase luni, careia i se adauga o marja de 6,5% in cazul variantei "Actual".

Si Cetelem, lider pe piata creditului de consum, anunta majorari ale dobanzilor, cu o medie de 1,4 puncte procentuale, care au intrat in vigoare de marti, 21 octombrie.
"Majorarea aplicata incepand de azi (n.r. marti) - o medie de 1,4% - se refera numai la creditele noi, cele existente urmand sa se deruleze conform conditiilor stabilite initial, adica dobanda si rate fixe pe toata durata creditarii", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Cetelem, societate membra a grupului financiar francez BNP Paribas.

Ei au mentionat ca activitatea de acordare a creditelor ipotecare de catre Cetelem nu a fost inca demarata, desi se afla in planul companiei pentru ultimul trimestru al acestui an.

Sincope in creditare pentru unele banci 

Referitor la stoparea temporara a creditarii de catre unele din banci, directorul companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance sustine ca bancile au continuat sa dea imprumuturi, insa au existat cazuri in care creditarea a fost oprita temporar, in cazul institutiilor care au primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru noile norme de creditare.

"De exemplu, Banca Romaneasca, care da de azi (marti, n.r.) credite dupa noile norme, a oprit pentru doua zile creditarea pana a implementat in sistemul informatic noile modalitati de creditare, insa este o masura normala", a mai spus, pentru NewsIn, Bidian.

Responsabilul UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Federico Ghizzoni, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, ca avansul creditarii se va tempera semnificativ in regiune, in mare parte si din cauza "reticentei bancilor fata de creditarea in valuta", folosita anterior ca o supapa pentru creditul ipotecar "In state precum Romania sau Ungaria", din cauza dobanzilor mari pe monedele nationale.

"Principala mea temere este ca activitatea de creditare ar putea sa se opreasca o vreme. Am observat ca in unele dintre aceste state (din Europa Centrala si de Est, n.r.) nu exista alternativa, de exemplu in Romania...Asa ca acordarea de imprumuturi ipotecare ar putea sa fie sistata o perioada", a scris Reuters, citandu-l pe Ghizzoni.

Ca reactie, presedintele executiv al Unicredit tiriac Bank, Rasvan Radu, spune ca "nu putem vorbi acum de o decizie de sistare a activitatii de acordare de credite ipotecare, cautam sa identificam solutii de finantare termen lung, pentru ca se stie faptul ca in Romania ele nu exista".

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro