credius.ro

Ne vom imprumuta de la arabi?

12 iunie 2006

Romania ar putea gazdui reprezentante importante ale bancilor arabe pentru a incuraja dezvoltarea schimburilor comerciale dintre tara nostra si Kuweit. Presedintele Traian Basescu si-a manifestat interesul pentru o astfel de "colaborare"... avand in vedere faptul ca sectorul bancar are un rol important in acest sens. In discutia cu primul ambasador al Kuweitului rezident in Romania, Yaqoub Al-Ateeqi, seful statului si-a exprimat dorinta de a atrage un numar mare de investitori kuweitieni. Totodata, el a subliniat faptul ca integrarea in NATO si Uniunea Europeana este un factor favorabil pentru relansarea si dezvoltarea parteneriatului economic bilateral.

Ce reprezinta bancile pentru arabi?

Dupa legile Coranului, milioane de musulmani considera ca bancile comerciale sunt institutii care trebuie ocolite si evitate. Islamismul este o religie care ii tine departe pe credinciosi de banci. Credinta islamica nu le permite musulmanilor sa deruleze afaceri care implica obtinerea de dobanzi sau camata. Cu toate acestea, musulmanii au nevoie de servicii bancare la fel de mult ca oricine si in multe scopuri: pentru a-si finanta afacerile, pentru a cumpara case, masini, pentru a inlesni obtinerea de capital de investitii sau pentru a economisi. Religia musulmana intra in contradictie cu notiunea de profit, iar Islamul incurajeaza oamenii sa-si investeasca banii in societati comerciale legale, si nu sa-si pastreze banii la banca pentru a scoate profit.

Reguli de functionare a "entitatilor" islamice

Sistemul bancar islamic, care se bazeaza pe interdictia de a lua camata (dobanda) s-a transformat dintr-un concept teoretic intr-o retea de 100 de banci, operand in peste 40 de tari, cu depozite in valoare de mai multe miliarde de dolari. Bancile islamice reprezinta un sector in plina expansiune in Orientul Mijlociu. Au aparut abia acum 30 de ani, dar se estimeaza ca in prezent aproximativ 70 de miliarde de dolari ruleaza prin aceste banci. Depozitele detinute de banci islamice valorau aproximativ 5 miliarde de dolari in 1985, ca in 1994 sa creasca pana la 60 de miliarde de dolari. Cea mai cunoscuta caracteristica a sistemului bancar Islamic este principiul conform caruia este interzisa perceperea de dobanda. Coranul interzice perceperea Riba (dobanda) pentru bani imprumutati. Coranul este ferm in ceea ce priveste interzicerea obtinerii de dobanda, care este uneori definita ca fiind "profit excesiv". Interpretatorii Coranului au stabilit ca Riba inseamna plata oricarei dobanzi fixe sau garantate in schimbul imprumutului de bani "gheata" sau in cazul depozitelor.

1. orice forma de plata care depaseste suma principala acordata ca imprumut este interzisa.
Islamul accepta un singur tip de imprumut si acela este qard-el-hassan ("imprumutul bun") in care cel care imprumuta nu percepe nicio dobanda sau taxa peste suma initial-imprumutata.
2. cel care imprumuta bani trebuie sa imparta profitul sau pierderile cu care se confrunta intreprinderea sau persoana care a luat bani cu imprumut
Dupa cum defineste si legea islamica, sistemul finaciar islamic este bazat pe conceptul ca furnizorul de capital si cel care foloseste capitalul trebuie sa imparta in mod egal riscul. In termeni bancari, depunatorul, banca si imprumutatul trebuie sa imparta riscurile si profitul.
3. a face bani din bani este inacceptabil din punct de vedere islamic
Banii nu trebuie folositi pentru a face mai multi bani, fie prin perceperea de dobanzi sau chiar si prin depunerea lor la banca pentru a obtine profit. Efortul uman si riscul infiintarii unei afaceri sunt mult mai importante decat banii investiti pentru a o finanta. Mai exact, banii devin capital numai cand sunt investiti intr-o afacere.
4. Gharar (nesiguranta, riscul sau specula) este de asemenea interzis
Conform acestui principiu, orice tranzactie trebuie sa fie sigura, sa nu prezinte riscuri sau sa nu lase loc de speculatii. Partile care semneaza un contract trebuie sa cunoasca perfect termenii tranzactiei si valoarea acesteia. De asemenea, partile nu pot predetermina un profit garantat. Aceasta este bazata pe principiul "castigurilor nesigure" si este menita sa-i ajute pe cei mai slabi din punct de vedere financiar sa nu fie exploatati.
5. investitiile trebuie facute numai in produse si servicii care nu sunt interzise
Comertul cu alcool, de exemplu, nu poate fi finantat de o banca islamica; un imprumut acordat pentru construirea unui casino nu poate fi acordat; de asemenea, bancile nu pot acorda altor banci imprumuturi pentru care sa perceapa dobanda.

Astfel de banci au aparut la inceputul anilor 1960 si au cunoscut o puternica dezvoltare. Ele s-au dezvoltat in principal in tarile islamice, precum cele din Orientul Mijlociu sau Asia, dar si Occident. Astazi astfel de institutii isi desfasoara activitatea in Marea Britanie, Franta, Danemarca, Germania, Rusia Elvetia sau Statele Unite. Cel mai importante institutii financiar-bancare ce functioneaza in Kuweit sunt Gulf Bank, National Bank of Kuwait si Commercial Bank of Kuwait.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro