credius.ro

Mugur Isarescu se arata ingrijorat de creditele neperformante si de prudenta excesiva a bancilor

15 februarie 2011

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a atras atentia ca, desi numarul mare de credite neperformante se incadreaza in tendintele mondiale, nerestructurate, acestea pot afecta grav economia. "Avem un numar semnificativ de credite neperformante. Nu este in afara tendintelor mondiale, dar este un aspect ce nu poate fi neglijat de catre Banca Nationala. Cele mai multe arata intârzieri de 90 de zile, dar si de 60 de zile. Vorbim despre debitori aflati in serioase dificultati de plata'', a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar pe teme economice, informeaza Agerpres.

"Nerestructurarea acestor credite neperfomante poate duce la nerecuperarea activelor, iar la nivel macroenomic sa aiba mari consecinte negative micro-economice. Perspectiva reorganizarii pe cale naturala a fost o speranta uneori fructificata, dar ingreunata de gradul mare de neincredere si de climatul pe care il avem in discursul public, pe un fond psiho-social specific'', a precizat guvernatorul BNR.

Reticenta bancherilor de a acorda credite intreprinzatorilor este una dintre cauzele care intârzie redresarea economiei, apreciaza seful BNR.

''Avem si un grad scazut de capitalizare a economiei reale si un grad de prudenta ridicata din partea bancilor in privinta creditarii. in acest context, asigurarea finantarii activitatii, impreuna cu controlul costurilor, poate insemna relansarea economica asteptata'', a subliniat el.

De asemenea, a adaugat Mugur Isarescu, nici intreprinzatorii nu si-au constituit rezerve, astfel ca au intrat in criza nepregatite.

''România nu a avut, in ultimii 20 de ani, un numar atât mare de companii private care sa intre concomitent in dificultati de plata in asa fel incât sa nu-si mai poata plati datoriile. Un numar mare de companii au intrat in criza fara rezerve, fara lichiditati'', a mai spus Mugur Isarescu.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro