credius.ro

Mugur Isarescu: Fitch exagereaza

9 aprilie 2008

Agentia de rating Fitch a inclus Romania printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate in 2007 la riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb. Astfel Romania a fost retrogradata din clasa de risc "2" in clasa "3" dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu considera ca unele concluzii din acest raportul sunt exagerate, insa semnalarea problemelor precum nivelul deficitului de cont curent sau ponderea mare a creditelor in valuta este corecta.

“Anumite concluzii din raportul Fitch sunt oarecum exagerate, nu le impartasesc si le consider usor pesimiste. Este un factor pozitiv faptul ca acesta a adus in discutie nivelul lichiditatii in piata romaneasca, insa bancile din Romania nu au, deocamdata, o problema in acest sens", a declarat Isarescu.  In raportul publicat luni de agentie se arata ca "Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limitele de viteza, iar retrogradarea in categoria a treia de risc macroprudential (MPI) a fost grabita de aprecierea leului in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei. Anul trecut, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%.

Referindu-se la problema inflatiei, Isarescu a declarat ca la safarsitul acestui an inflatia ar putea fi cuprinsa intre 5% si 6%, atingand astfel nivelul anticipat anterior de BNR, de 5,9%. In ceea ce priveste inflatia anuala aceasta ar putea urca la 8,5% in martie, in conditiile in cre cursul abia s-a stabilizat, preturile la energie continua sa creasca, iar productia agricola nu a aparut. Isarescu a subliniat faptul ca rata lunara a inflatiei ar putea fi mai mica in aprilie decat in aceeasi perioada a anului precedent datorita efectului de baza. ”Nivelul inflatiei lunare nu ar avea din ce sa fie mai jos de 0,5% in martie, insa ar putea sa fie mai mic in aprilie, avand in vedere nivelul ridicat, de aproximativ 0,5% atins de inflatie in luna a patra a anului trecut”, a mai explicat Isarescu.

Totodata, guvernatorul BNR a mai mentionat ca nivelul atins anul trecut de deficitul de cont curent, de 13,9% din produsul intern brut (PIB), ar trebui sa fie varful, acest dezechilibru urmand sa se stabilizeze in urmatorii ani. O eventuala corectie a deficitului de cont curent facuta prin cursul de schimb ar fi "dureroasa" si ar alimenta inflatia. Isarescu a mentionat ca actualul curs este mult mai potrivit cu nivelul deficitului de cont curent fata de rata de schimb din vara anului 2007. “Chiar si fara turbulentetele internationale consider ca Romania ar fi trebuit sa-si reduca deficitul de cont curent.Volatilitatea din ultima vreme a reprezentat o corectie binevenita pentru economie, din perspectiva deficitului de cont curent. Printre factorii care ar influenta negativ procesul dezinflationist in urmatorii ani, Isarescu a enumerat miscarea preturilor volatile, ajustarea preturilor administrative, cererea interna inca puternica si potentialele socuri externe, in special dinspre pretul petrolului si al marfurilor de pe piete straine.

Ludmila Cucia

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 - 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro