credius.ro

Moodys: Perspectivele sistemului bancar romanesc sunt stabile, in pofida riscurilor de creditare

8 ianuarie 2007

Perspectivele sistemului bancar din Romania sunt stabile, in pofida faptului ca riscurile de creditare se mentin ridicate, intrucat gradul redus de bancarizare a economiei ofera oportunitati importante de crestere, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service. "Ratingurile pentru evaluarea situatiei financiare reflecta imbunatatirea mediului operational, la nivelul tarii, intrucat alinierea economica si politica la Uniunea Europeana si cresterea economica solida au favorizat dezvoltarea domeniului bancar", a declarat Constantinos Kypreos, analist la Moody's.

De asemenea, implicarea activa a institutiilor straine de credit pe piata romaneasca a imbunatatit nivelul specializarii in sistem, contribuind la dezvoltarea retelei de unitati bancare. Capitalul strain a sustinut consolidarea sistemului, prin imbunatatirea nivelului tehnologic, extinderea gamei de produse si transferul de know-how, precum si prin finantari.

Ratingurile acordate de Moody's reflecta preocuparile legate de riscurile ridicate de credit asociate operatiunilor bancare, avand in vedere in special cresterea medie anuala a creditelor, care a depasit 42% in ultimii trei ani, ponderea importanta a imprumuturilor in valuta si stadiul de dezvoltare insuficient al sistemelor de management al riscului, se spune in raport. Romania a inregistrat progrese notabile, in ultimii ani, in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea sistemului bancar, dar aceasta evolutie trebuie sa continue, in sensul concentrarii atentiei institutiilor de supraveghere din ce in ce mai mult asupra aspectelor calitative ale activitatilor bancare, in special in legatura cu sistemele de evaluare a riscurilor, potrivit Moody's.
"Indicatorii financiari actuali ai bancilor ar sustine ratinguri mai ridicate privind situatia financiara, intrucat ponderea creditelor neperformante este relativ scazuta, profitabilitatea este adecvata, iar capitalurile proprii si lichiditatea sunt la niveluri ridicate. Anticipam totusi riscuri privind sustenabilitatea sau adecvarea unor indicatori pe termen lung", a precizat Kypreos.

Profitabilitatea bancilor este amenintata de reducerea marjelor de dobanda, ca efect al actiunii combinate a unor factori ca scaderea dobanzilor, nivelul mare al rezervelor minime obligatorii si intensificarea concurentei, precum si de majorarea costurilor, determinata de strategiile de extindere a retelelor bancare.

De asemenea, indicatorii privind calitatea activelor s-ar putea deteriora, pe fondul ajungerii la maturitate a portofoliilor de credite, sau in cazul in care sistemul s-ar confrunta cu o crestere a volatilitatii. Neconcordantele intre maturitatea activelor si cea a datoriilor arata ca bancile trebuie sa-si diversifice si sa-si extinda baza de finantare.

Moody's a acordat ratingurile "Baa3", respectiv "P minus 3" pentru depozitele in valuta ale principalelor trei banci din Romania, Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank Romania. Calificativele au perspectiva stabila si se plaseaza la nivelul plafonului de tara, peste ratingul care ar fi determinat, in mod normal, de ratingul privind situatia financiara.

Calificativele se bazeaza pe ideea ca bancile sunt considerate "prea importante pentru a esua", astfel ca exista o probabilitate ridicata de obtinere de sprijin potential din partea autoritatilor si a actionarilor, in caz de necesitate.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro