credius.ro

Modificarile legislative franeaza cresterea leasingului in 2007

17 ianuarie 2007

Noul lider al pietei de leasing, UniCredit Leasing Corporation, companie rezultata din fuziunea dintre HVB-Tiriac Leasing si UniCredit Leasing, estimeaza pentru 2007 o crestere a pietei de leasing cu 15%. Presedintele executiv al companiei, Septimiu Postelnicu, afirma ca ultimele estimari pentru 2006 arata ca piata a ajuns la aproape 3 miliarde de euro, pentru 2007 fiind asteptata o crestere cu 500 de milioane de euro a volumelor de activitate. Acesta precizeaza ca leasingul este afectat anul acesta de modificarile legislative, precum cele generate de noul Cod fiscal, noua lege a TVA-ului , Codul rutier sau Codul vamal.

Asociatia de Leasing si Servicii Nebancare estima intreaga piata de leasing la 2,33 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie 2006, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a lui 2005. Oficialii asociatiei prognozau atunci ca piata va ajunge la aproximativ 2,9 miliarde euro la sfarsitul anului trecut. In ceea ce priveste principalele domenii de finantare pe piata de leasing din Romania, sectorul transporturilor este dominant, cu 76% din total, urmat de echipamente industriale cu 19,95 si sectorul imobiliar cu 4,1%.

UniCredit Leasing Corporation vrea crestere peste media pietei

In acest context, UniCredit Leasing Corporation are ca obiectiv pentru 2007 o crestere peste media pietei. „Vrem sa ne mentinem pozitia numarul 1 pe piata si in 2007. In prezent avem un portofoliu de 30.000 de clienti si detinem o cota de piata de 14%”, declara Septimiu Postelnicu. La inceputul acestui an, activitatea HVB Leasing a fost integrata in UniCredit Leasing, formandu-se astfel UniCredit Leasing Corporation. Christoph Siegl, Chief Financial Officer UniCredit Leasing Corporation considera ca provocarea pentru acest an este integrarea activitatii celor doua companii, in paralel cu cresterea si dezvoltarea afacerilor. La randul sau, Septimiu Postelnicu afirma ca noua companie va urmari in 2007 consolidarea activitatii de anul trecut.

HVB Leasing si UniCredit Leasing au incheiat anul trecut cu volum total de peste 400 de milioane euro al bunurilor finantate, fiecare cu ponderi aproximativ egale. In ceea ce priveste HVB Leasing, cel mai important domeniu de business a fost finantarea autovehiculelor, care detinea la finalul lui 2006 peste 80% din volumul de activitate. Principalele segmente de activitate pentru UniCredit Leasing au fost anul trecut leasingul de echipamente, care a detinut o pondere aproape egala in volumul activitatii cu finantarea vehiculelor (43,83%, fata de 47,76%).  Presedintele UniCredit remarca insa cresterea pe leasingul imobiliar, care a ajuns la o pondere de 8,41% din totalul finantarilor, aproape dubla in comparatie cu 2005.

Segmentul rezidential, directia de dezvoltare a leasingului imobiliar

Septimiu Postelnicu subliniaza importanta dezvoltarii finantarii sectorului imobiliar in activitatea noii companii UniCredit Leasing Corporation. Pentru 2007, acesta estimeaza o crestere a ponderii leasingului imobiliar la 10% din activitatea companiei. „Asteptam in fiecare an mai mult de la aceasta piata”, spune presedintele executiv UniCredit Leasing Corporation, adaugand insa ca evolutia pietei de leasing imobiliar nu s-a ridicat la asteptarile firmelor.

Anul acesta, UniCredit Leasing Corporation se va lansa si pe segmentul rezidential al finantarilor imobiliare. „In prezent, suntem bine reprezentanti pe segmentul imobiliar corporate, insa vrem sa intram si pe rezidential”, declara Postelnicu. Acesta anunta ca, pana la finalul primului trimestru, compania va lansa astfel de produse, destinate persoanelor fizice si IMM-urilor.

O noua tinta, sectorul public

La randul sau, leasingul de echipamente va reprezenta un produs important in strategia noii companii. Domenii de finantare vizate in principal pe acest segment sunt energetica, industria medicala, dar si sectorul public. Septimiu Postelnicu insista asupra extinderii pe acest din urma segment, cel al achizitilor publice, atat in ceea ce priveste leasingul de echipamente, cat si cel imobiliar. Finantarea sectorului public va avea o importanta din ce in ce mai mare in perioada urmatoare, o data cu clarificarea problemelor legate de legislatie, urmand sa genereze volume de finantare semnificative. Presedintele executiv al UniCredit Leasing Corporation estimeaza la 30% ponderea la care leasingul de echipamente va ajunge anul acesta. „Din volumul total al leasingului de echipamente, vrem ca 20 de procente sa o reprezinte finantarile de echipamente destinate autoritatilor centrale si locale”, precizeaza Postelnicu. 

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro