MKB Romexterra vrea 1,6% din piata pentru anul viitor

MKB Romexterra vrea 1,6% din piata pentru anul viitor

Anul 2007 reprezinta pentru MKB Romexterra Bank un an al procesului de integrare in structura actionarului majoritar, Grupul Bayerische Landesbank. Acest proces presupune modificarea structurii organizatorice, dar si dezvoltarea unor noi linii de business: finantari de proiecte, private banking si fonduri de pensii. Fiecare dintre aceste structuri urmareste eficientizarea activitatii pe segmentele de piata vizate,

Anul 2007 reprezinta pentru MKB Romexterra Bank un an al procesului de integrare in structura actionarului majoritar, Grupul Bayerische Landesbank. Acest proces presupune modificarea structurii organizatorice, dar si dezvoltarea unor noi linii de business: finantari de proiecte, private banking si fonduri de pensii. Fiecare dintre aceste structuri urmareste eficientizarea activitatii pe segmentele de piata vizate, prin dezvoltarea portofoliului si identificarea unor modalitati de flexibilizare a ofertei, a afirmat presedintele executiv al MKB Romexterra Bank, Adrian Radu. Primul efect la nivelul portofoliului MKB Romexterra Bank al integrarii in structura actionarului majoritar a constat in reducerea costurilor implicate de activitatea de creditare, a declarat oficialul Romexterra.

Obiectivele MKB Romexterra Bank vizeaza atingerea unei cote de piata de 1,6% pe total active pentru anul 2008 si dezvoltarea segmentului de private banking, ale carui active vor depasi 50 mil euro in anul 2010. La sfarsitul anului trecut, activele totale ale Romexterra se ridicau la 361 mil. euro, reprezentand o cota de piata de 0,7%. Pe partea de retail, MKB Romexterra Bank a depus la sfarsitul lunii august 2007, noile norme de creditare, care prevad un grad de indatorare de 70%.

Cum arata piata romaneasca pe sectorul de private banking in acest moment? Cati clienti aveti pe acest segment si care sunt planurile dvs. in ceea ce priveste acest sector?

Adrian Radu: Serviciile de “personal si private banking”, dedicate unei categorii de clienti cu potential financiar ridicat, demonstreaza ca piata bancara din Romania se maturizeaza. Daca pana in anul 2004 orientarea spre acest segment de clientela parea o “industrie de nisa”, pe aceasta piata fiind prezenti doar cativa jucatori, dupa anul 2005, bancile  isi completeaza oferta cu produse si servicii specifice clientelei “personal & private banking”. O caracteristica a perioadei actuale este pasul facut spre imbunatatirea ofertei propuse clientilor de private banking prin lansarea produselor structurate si a fondurilor de investitii, care creeaza premizele unei diversificari a portofoliilor.

Dupa primele 3 luni de activitate, MKB Romexterra Bank Private Banking, detine in portofoliu 100 de clienti cu un total al activelor de 15 mil. Euro. In ceea ce priveste planurile de viitor, pot preciza ca ele sunt ambitioase si au in vedere o crestere anuala de minim 50% ceea ce inseamna ca in anul 2010 portofoliul de private banking va depasi 50 mil euro. Atragerea de noi clienti si realizarea obiectivelor propuse se bazeaza atat pe servicii de calitate cat si pe construirea unor portofolii de produse mai sofisticate (personalizate chiar) beneficiind din plin de expertiza grupului BayernLb prin investitorul strategic MKB.

Care sunt cele mai importante surse ale MKB Romexterra Bank pentru sustinerea creditarii?
A.R: In vederea sustinerii creditarii, cele mai importante surse pe care MKB Romexterra Bank se bazeaza sunt depozitele atrase din piata care reprezinta 66,59% din total credite brute si imprumuturile de la banci care reprezinta 20,86%.

Care este segmentul care a contribuit cel mai mult la cresterea bancii in primele trei trimestre ale anului 2007?
A.R: Anul 2007 a adus cu el atat integrarea in Uniunea Europeana cat si intrarea altor banci pe piata locala. Desi concurenta s-a marit, MKB Romexterra Bank a crescut constant, ca si in ceilalti ani, cresterea fiind asigurata atat de segmentele IMM si corporate cat si de persoanele fizice, clientii nostri.

La cat se ridica investitiile pentru anul acesta?
A.R: Asa cum am anuntat la inceputul anului 2007, banca noastra investeste peste 11 mil Euro in dezvoltarea retelei teritoriale, retea care la acesta data numara 73 unitati. Pana la finele anului vom deschide inca 23 unitati teritoriale, astfel insumand 96 unitati.

Ce cota de piata intentionati sa atingeti in 2008?
A.R: Pentru anul 2008 ne-am propus sa atingem o cota de piata de 1.6% pe total active.

Cati angajati aveti in prezent, comparativ cu perioada similara a anului 2006?
A.R: La finele lunii septembrie 2007, echipa MKB Romexterra Bank insuma 937 membrii, cu 21% mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea numarului de salariati a fost influentata atat de dezvoltarea retelei teritoriale care la aceasta data insumeaza 73 de unitati, cat si de implementarea noilor linii de business.

Intentionati sa introduceti pe piata, pana la sfarsitul anului, si alte produse noi?
A.R: Anul 2007 reprezinta pentru MKB Romexterra Bank un an al procesului de integrare in structura actionarului majoritar, Grupul Bayerische Landesbank. Acest proces presupune modificarea structurii organizatorice dar si dezvoltarea unor noi linii de business. Dintre acestea mentionam Finantari Proiecte, Private Banking, Fond de Pensii. Fiecare dintre aceste structuri urmareste eficientizarea activitatii pe segmentele de piata vizate, prin dezvoltarea portofoliului si identificarea unor modalitati de flexibilizare a ofertei.
Apartenenta la Grupul Bayern LB, faciliteaza accesul MKB Romexterra Bank, la linii de finantare externe, implicand costuri mult mai avantajoase. Primul efect la nivelul portofoliului a constat in reducerea costurilor implicate de activitatea de creditare.
De asemenea, conform liniilor de business stabilite, banca pune la dispozitia clientilor, centre regionale pentru activitatea desfasurata pe segmentul microfinantarii. Clientii vor beneficia atat de produse avantajoase si adaptate nevoilor specifice, cat si de consultanta de specialitate, acordata de specialistii bancii, la momentul acordarii unui produs, dar si ulterior.
Pe partea de retail, MKB Romexterra Bank a depus la sfarsitul lunii august a.c. noile norme de creditare, care prevad un grad de indatorare de 70%. Un aspect important il reprezinta dezvoltarea private banking-ului, care vizeaza, asa cum am afirmat anterior, clienti ai pietei din segmentele high si supper-high.

Cat va va costa implementarea Acordului Basel II? Ce efect va avea asupra profitului?
A.R: In ceea ce priveste abordarea standardizata aferenta riscului de credit si a celui operational, implementarea Acordului Basel II se va face cu resurse interne, impactul asupra profitului fiind relativ redus. In ceea ce priveste abordarile bazate pe modele interne, nu a fost doecamdata cuantificat nivelul costurilor.

Care va fi evolutia creditului pentru locuinte pe piata romaneasca?
A.R: Volumul investitiilor realizate pe segmentul imobiliar, influentat de cererea in crestere, presupune pastrarea unui trend ascendent, in urmatorii 2 ani, a creditului pentru locuinte. Comportamentul persoanelor fizice indica o inclinatie clara catre achizitia unor spatii locative mai mari, atat in blocuri/ansambluri rezidentiale, cat si in suprafata construita cu destinatie locativa. Pe segmentul corporate sunt luate in considerare parcurile tehnologice, birourile si infrastructura comerciala, de tipuri mall-uri, hale de depozitare etc. Luand in calcul concurenta accentuata la nivelul pietei bancare, cadrul legislativ, prezenta in crestere a companiilor internationale pe piata, dezvoltarea infrastructurii si accelerarea gradului de urbanizare, cresterea puterii de cumparare a populatiei si modificarile anticipate la nivel comportamental, acesti factori in mod clar vor impune necesitatea diversificarii si flexibilizarii ofertelor de finantare, astfel incat acestea sa devina accesibile unui segment cat mai mare al populatiei.

MKB Romexterra Bank, subsidiara a grupului MKB-Bayern LB, a inregistrat un profit net de 3,8 milioane euro pe primele 6 luni ale anului 2007, conform standardelor IFRS. Activele totale bilantiere au inregistrat, pe primul semestru al anului 2007, o crestere neta de aproape 40% fata de perioada similara a anului 2006, cu o valoare de 1,5 mld. Lei (484 milioane Euro) fata de 1,1 mld. Lei (306 milioane Euro). Din a doua jumatate a anului trecut, MKB Romexterra Bank beneficiaza de puterea si prestigiul grupului financiar bancar german Bayerische Landesbank (Bayern LB), prin investitorul strategic MKB Bank, detinatorul unei participatii de 75,94% din actiunile bancii.

Aura Mirsanu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos