credius.ro

Mistery shopping: Ce moneda recomanda consilierii de credite

17 martie 2008

Leul sau valuta? Aceasta este una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie sa o faca un client atunci cand vrea sa contracteze un credit, mai ales in contextul deprecierii abrupte a leului din ultimele luni. Cresterea cursului euro fata de leul a generat numeroase probleme la nivelul celor care s-au imprumutat in valuta, insa castiga in lei. Astfel, valoarea ratelor lunare platite de clienti a crescut semnificativ, in concordanta cu cresterea cursului euro de la 3,1 lei in vara, la peste 3,7 lei anul acesta. Aceasta evolutie a adus in prim plan riscurile pe care si le asuma populatia atunci cand se imprumuta in valuta. Mai multi bancheri, oficiali ai Bancii Nationale sau ai bancilor private, au evidentiat posibilitatea supraindatorarii unei parti a populatiei care a luat credite in valuta si si-au ingrijoararea fata de apetitul crescut al romanilor pentru astfel de credite.

Presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea a transmis un semnal puternic privind aceasta situatie. Acesta a inaintat ideea acordarii de imprumuturi numai in moneda in care castiga solicitantii, populatia urmand astfel sa fie protejeata in fata riscului valutar. Alaturi de seful CEC, o serie de bancheri au recomandat clientilor sa prefere siguranta in locul virtualelor castiguri pe termen scurt si sa se imprumute in moneda in care primesc salariul. Ei sustin ca imprumutul in lei reprezinta o alternativa la creditul in valuta, fiind mai putin riscant, desi este mai scump. Cu toate acestea populatia nu prea tine cont de aceste recomandari si continua sa aleaga imprumuturile in valuta in detrimentul celor in lei.

Un rol important in alegerea monedei creditului de catre clienti il au si cei care se ocupa de vanzarea produselor bancare, ei fiind responsabili in a consilia clientii in procesul de creditare. De aceea, am vizitat mai multe unitati, apartinand a cinci dintre cele mai mari banci din Romania, pentru a vedea daca cei care lucreaza nemijlocit cu populatia tin cont de recomandarile bancherilor si le explica clientilor la ce riscuri se expun atunci cind aleg un anumit produs bancar.

In cele mai multe cazuri, si anume Unicredit Tiriak Bank, Raiffeisen Bank, BRD si BCR consultantii nu au oferit decat informatii referitoare la dobazni, perioada de creditare si moneda in care banca acorda imprumuturile. Mai mult decat atat, atunci cand am intrebat in ce moneda imi recomanda sa contractez creditul, acestia mi-au spus ca decizia imi apartine, fara a-mi explica avantajele sau dezavantajele contractarii unui produs in functie de moneda aleasa. Doar reprezentantul Bancpost mi-a sugerat ca ar fi mai bine sa fac imprumutul in lei, in cazul in care castig in aceasta moneda, dar nu a uitat sa mentioneze ca cel mai avantajos produs oferit de banca este cel in franci elvetieni, intrucat are cea mai mica dobanda. La fel si reprezentantul BCR a spus ca ar fi bine sa contractez creditul in lei, aceasta insa pentru ca banca ofera la acest produs o dobanda promotionala in primele trei luni de creditare.

In concluzie, chiar daca cei din top managmentul bancilor lanseaza mesaje in vederea protejarii populatie in fata riscurilor valutare, cei care lucreaza nemijlocit cu clientii nu prea tin cont de acest fapt si uita ca au rolul de a consilia clientii si nu doar de a vinde produsele.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro