Misiunea FMI va fi prezenta în Romania în data de 28 iulie pentru a evalua respectarea tintelor fixate Romaniei, în functie de care va fi acordata a doua transa a împrumutului contractat de statul roman de la Fond, potrivit unor reprezentanti ai Ministerului Finantelor. În martie, autoritatile romane au ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).
În cadrul acordului, FMI a impus anumite tinte trimestriale de respectat, ce vor fi verificate de misiuni ale Fondului. Misiunea ce va veni la finalul lui iulie va examina datele de la jumatatea acestui an, iar în functie de concluziile misiunii va fi deblocata sau nu a doua transa din împrumutul de la Fond, de circa 1,9 miliarde euro. În cazul unui rezultat pozitiv, a doua transa a împrumutului ar urma sa fie virata Romaniei în jurul datei de 15 septembrie. Pe partea de consolidare a finantelor publice, autoritatile romane s-au angajat în fata Fondului Monetar International sa se încadreze în anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel încat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.
De asemenea, Guvernul s-a angajat ca Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si alte institutii implicate vor transmite FMI informatii ca un sistem de monitorizare a companiilor publice este pus în practica pana la prima misiune de evaluare a expertilor FMI, din iulie-august. În privinta politicii monetare si a supravegherii bancare, acordul încheiat cu FMI prevede ca pana la 30 iunie 2009 legislatia pentru sectorul financiar sa fie modificata, astfel încat sa întareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor.
Scaderea rezervelor internationale ale Romaniei cu mai mult de 2 miliarde euro în "orice interval de 30 de zile" în timpul acordului cu FMI obliga autoritatile romane sa se consulte cu specialistii Fondului. BNR trebuie sa se consulte cu FMI si daca inflatia depaseste cu mai mult de 1% o tinta de final de trimestru. Pentru finalul acestei luni, tinta de inflatie este de 6,4% si este putin probabil ca nu va fi atinsa, în conditiile în care, la finalul lui mai, rata anuala a inflatiei a coborat la 5,95%.
Guvernul s-a mai angajat în fata FMI sa finalizeze pana în 30 octombrie Legea salarizarii unice, sa aprobe legislatia revizuita a pensiilor pana în 31 decembrie si sa prezinte Legea responsabilitatii fiscale, împreuna cu planul de implementare, pana în 30 noiembrie. Angajamentele sunt incluse în memorandumul tehnic atasat scrisorii de intentie, documentele fiind publicate saptamana trecuta de FMI. În urma misiunii din iulie-august, FMI ar putea sa revizuiasca estimarea pentru cresterea economica a Romaniei din acest an, în conditiile în care, potrivit reprezentantului Fondului în Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, contractia economica din primul trimestru, de 6,2%, a depasit asteptarile expertilor Fondului.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro