Mesajul lui Isarescu pentru bancheri: reduceti dobanzile la creditele in lei

Mesajul lui Isarescu pentru bancheri: reduceti dobanzile la creditele in lei

Dobanzile la creditele in lei sunt cu mult peste rata dobanzii de politica monetara, de 6,25%, dar ar putea scadea spre acest nivel in perioada urmatoare, daca bancile vor avea incredere, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Ma astept ca dobanzile la credite in lei, atat pentru populatie, cat si pentru companii, sa scada

Dobanzile la creditele in lei sunt cu mult peste rata dobanzii de politica monetara, de 6,25%, dar ar putea scadea spre acest nivel in perioada urmatoare, daca bancile vor avea incredere, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Ma astept ca dobanzile la credite in lei, atat pentru populatie, cat si pentru companii, sa scada spre nivelul nostru in perioada urmatoare, daca vor avea incredere. Totul este o chestiune de incredere", a spus Isarescu la un seminar pe tema inflatiei.

El a aratat ca bancile comerciale mentin dobanzile la lei pe piata monetara la un nivel dublu fata de rata de politica monetara, care in prezent se situeaza la 6,25%. "Stau cu dobanzile la creditare cu mult peste dobanda noastra si in timpul acesta mai apar prin presa si ne explica cum Banca Nationala nu stimuleaza creditul in lei", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca una dintre explicatiile pentru aceasta situatie este ca bancile nu au avut incredere in trecerea impasului cu inflatia ridicata. "Eu cred ca sunt doua (motive – n.r.). Nu au avut incredere in trecerea acestui impas cu inflatia, si au avut toate motivele sa o faca, si faptul ca nu avem inca o piata care sa se lege foarte bine, iar bancherii se fragmenteaza intre dansii", a mai spus Isarescu.

Anterior, Isarescu a declarat ca nu exclude ca scaderea preturilor de consum din iunie sa continue si in urmatoarele luni, in ipoteza unui an agricol bun, astfel incat rata anuala a inflatiei sa ajunga la sub 4% in septembrie. Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual. Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis in 29 iunie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos