credius.ro

Masurile BNR incurajeaza creditul in valuta

27 martie 2008

Deprecierea leului de la minimele inregistrate vara trecuta pana la 3,7-3,8 lei pentru un euro anul acesta a avut un impact important asupra romanilor care au luat credite in valuta, acestia fiind nevoiti sa plateasca rate lunare in lei tot mai mari. Desi semnale de alarma asupra riscului valutar au fost trase de nenumarate ori, populatia a continuat sa prefere sa se imprumute in valuta, in conditiile in care aceste credite au costuri sensibil mai mici decat cele in lei. Mai mult, apetitul pentru imprumuturile in valuta ar putea fi amplificat de masura BNR de ieri de majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, intrucat va determina o scumpire suplimentara a creditului in moneda nationala. Astfel, diferentele de costuri dintre cele doua credite s-ar putea adanci.

“Masura Bancii Nationale ar putea avantaja creditarea in valuta, in dauna creditarii in moneda nationala", apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD. De aceeasi parere este si directorul de investitii al Interamerican Pensii, Radu Craciun. Acesta arata ca majorarea dobanzilor la lei va incuraja migrarea catre imprumuturile in valuta. “Ma asteptam la masuri de limitare a creditului in valuta”, a adaugat Radu Craciun.

La randul sau, economistul-sef al Raiffeisen este de parere ca ar fi fost oportuna o reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei cu doua-trei procente, pentru a contrabalansa efectele de scumpire ale creditului in lei determinate de cresterea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual. Astfel, dobanzile la creditele in lei s-ar mentine la acelasi nivel ca acum. “Acesta ar fi fost momentul oportun pentru o scadere a rezervelor minime obligatorii la lei, in conditiile in care o astfel de măsura ar fi contracarat problemele de lichiditate cu care probabil bancile o sa se confrunte in aprilie”, a declarat Dumitru. Banca Nationala a decis ieri sa mentina la aceleasi niveluri rezervele minime obligatorii, de 20% pentru pasivele in lei si 40% pentru cele in valuta.

Potrivit celor mai recente date publicate de BNR, creditul in valuta acordat populatiei ajunsese la sfarsitul lui ianuarie la 40,2 mld. lei (10,8 mld. euro), in crestere de 143% fata de aceeasi perioada a lui 2007. Valuta este moneda preferata de imprumut pentru populatie, volumul creditelor in lei de doar 34 mld. lei. Ponderea finantarilor in valuta in creditele de retail acordate de banci a crescut la finalul lui ianurie 2008 la 54%, dupa ce in urma cu un an aceasta era de doar 41%.

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 - 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro