credius.ro

Marti, trei ceasuri rele. Ce spun bancherii despre acesta zi

9 august 2011

Ceea ce se intâmpla pe pietele de capital din intreaga lume denota faptul ca investitorii nu se mai multumesc cu solutii care presupun rostogolirea problemelor actuale in viitor si asteapta planuri concrete pentru reducerea in mod sustenabil a datoriilor guvernamentale, considera Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Volatilitatea ridicata va fi o caracteristica a pietelor in viitorul apropiat, in contextul crizei mondiale a datoriilor suverane, fiind nevoie de timp pentru a se recladi increderea, dar si de masuri credibile si cu imediata aplicabilitate, considera Catalina Molnar, senior economist RBS Bank. Ea a explicat ca desi autoritatile internationale incearca sa calmeze pietele, prin anuntul diverselor masuri - ajustari fiscale, interventii pe pietele titlurilor de stat, injecttii de lichiditate -, investitorii continua sa afiseze o lipsa de incredere.

Pietele sunt nervoase si cuvântul de ordine pe piete este incertitudinea, iar România este vulnerabila si, ca orice tara, poate sa fie influentata de tensiunile externe prin mecanismul fluxurilor de capital, a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, pentru ZF. El considera ca România nu trebuie sa se abata de la politicile incepute, fiind necesar sa continue sa-si faca "temele" pentru a nu fi taxata mai mult de piete.

"In mod cert suntem vulnerabili, desi nu la fel ca in 2008. Ca orice tara, putem sa fim influentati prin mecanismul fluxurilor de capital. Oricum vom fi taxati, toate tarile vor suferi pe canalul fluxurilor de capital. Important este sa nu ne abatem de la politicile incepute", a afirmat Dumitru, care este si presedintele Consiliului Fiscal.

România va resimţi noul vârf al turbulenţelor de pe pieţele externe prin canalul finanţarilor bancare, considera Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank.

Bursele vor avea probabil o tendinţa descendenta in perioada urmatoare, eventual vor scadea cu maxim 10%, dar nu vor fi crahuri, afirma si Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital al BCR. Acesta considera oportuna acesta perioada, pentru cei care vor sa cumpere la preturi mici.
 

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat astazi ca economia mondiala nu se confrunta cu un crah, ci este vorba de o criza acuta a datoriei in SUA care s-a extins in toata lumea pe piețele financiare.

Despre situația din România, Vasilescu a precizat ca noi stam mult mai bine decât țarile din zona euro. "Nu inseamna ca suntem mai bogați decât ceilalți europeni, ci faptul ca in România s-au luat niște amarâte de masuri, ceea ce a facut sa nu fim in aceeași situație cu țarile din zona euro", a spus consilierul guvernatorului BNR.

El a afirmat insa ca situația economica mondiala este grava."Joi, 4 august, s-a intâmplat ceva pe piețele americane și s-a raspândit in toata lumea. Nu e niciun fel de crah, așa cum au anunțat unii, pentru ca nu e vorba de o bula. A fost cu totul altceva. O criza a datoriei in SUA, iar vâlvataia s-a produs a treia zi dupa aprobarea planului de salvare, atunci s-au prins investitorii ca pot ....", a spus Adrian Vasilescu, la Realitatea TV.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro