credius.ro

Marii jucatori avertizeaza asupra unor fraude masive in sistemul pensiilor private obligatorii

11 septembrie 2007

Fenomenul asupra caruia atrag atentia reprezentantii marilor administratori de pensii private obligatorii este cel al dublarii semnaturilor de aderare la un fond de pensie, ceea ce determina automat invalidarea portofoliului de clienti. Aceste persoane vor intra la loteria pensiilor din 18 ianuarie 2008, alaturi de cei care nu au aderat la nici un fond de pensii, urmand sa fie distribuiti aleatoriu catre fondurile de pensii existente.

Jucatorii mari vs. jucatorii mici

Companiile care vizeaza obtinerea unor pozitii de top pe Pilonul II si care s-au pregatit atent pentru startul sistemul se tem de jucatorii mai mici de pe piata, care, intrati mai tarziu si mai nepregatiti pe piata, vor apela la tactica dublarii semnaturilor si trimiterea acelor persoane catre loterie. In urma acestei rulete a pensiilor o parte din salariati ar putea trece practic din curtea jucatorilor mari in portofoliile celor mici.

Crinu Andanut, directorul general al Allianz Tiriac Pensii Private, explica fondul acestor temeri: „Vor fi 150.000 de agenti la startul Pilonului II si aproape 3 milioane de de participanti. Ceea ce inseamna, in medie, agent la 20 de participanti. Insa un agent ar putea avea aceast numar de semnaturi numai in prima luna. Productivitatea pe care noi o stabilim agentilor este intre 10 si 20 de contracte intr-o luna. Daca marii jucatori vor ataca piata cu zeci de mii de agenti, statistic vorbind in prima luna se va acoperi cea mai mare parte a pietei. Dupa aceesta perioada vor incepe activitatea pe piata si administratorii mai mici, care nu sunt inca gata si care o sa obtina o a doua semnatura. Simpla inaintare la comisie a unui al doilea dosar de participant inseamna invalidarea portofoliului existent la Casa Nationala de Pensii si trimiterea lui la loterie.”

Intre 30% si 50% dintre cotizanti la loteria pensiilor

Oficialul Allianz Tiriac crede ca procentul de participanti cu dubla semnatura (adica invalidati din portofoliu si aruncati in loteria pensiilor) va fi undeva intre 30 si 50 de procente din piata, iar acest fenomen se va accelera mai mult in partea a doua a perioadei de 4 luni in care romanii trebuie sa-si aleaga fondul de pensii. Andanut apreciaza ca motivele care vor determina pe angajati sa-si depuna o a doua semnatura pe actele de aderare la un fond de pensii tine de lipsa de informatii, de interes sau poate fi obtinuta prin „plati colaterale marunte” din partea agentilor. „Astfel de fraude masive, de dublare, s-au intamplat deja in Polonia si in foarte multe din tarile este-europene”, atentioneaza oficialul Allianz Tiriac Pensii Private.

O astfel de situatie poate aparea datorita actualui sistem legislativ, in care validarea portofoliilor se face la finalul perioadei de aderare, la 18 ianuarie. „Premisele care exista acum faciliteaza aceasta situatie. Sistemul de invalidare este facil. Practic, poti sa invalidezi oricand, pe oricine, daca mai aduci o semnatura”, afirma directorul general al Allianz Tiriac Pensii Private. Domnia sa propune un sistem de validare a portofoliilor mai rapida, la doua saptamani sau o luna de zile. „Sunt adeptul unui sistem care se solidifica pe parcurs, in timp ce creste. Noi propunem validarea din timp in timp, doua saptamani sau o luna, astfel incat odata un portofoliu stabilizat sa putem construi mai departe pe el”, declara Andanut.

„Si in sistemul de acum, si in cel schimbat noi tot vom avea cota de piata, mai mare sau mai mica”, este convins directorul Allianz Tiriac Pensii Private. Compania vizeaza pozitia de lider de piata pensiilor private obligatorii, cu o cota de piata de peste 30% dintre participanti. Pentru finalul lui 2008, Allianz Tiriac estimeaza ca va administra pe Pilonul II active de peste 60 milioane de euro. Compania afirma ca va activa pe piata cu 70.000 de agenti de marketing, dintre care 22.000 proprii si aproximativ 50.000 brokeri. Pana acum, in registrul CSSPP exista avizati aproape 20.000 de agenti pe Pilonul II pentru Allianz Tiriac.

Startul sistemului de pensii private obligatorii se va da peste cateva zile, pe 17 septembrie. Angajatii de pana in 35 de ani sunt obligati sa adere pana in 16 ianuarie 2008 la un fond de pensii, in timp ce pentru cei cu varste intre 36 si 45 de ani acest lucru este optional. Dupa aceasta data, angajatii care nu au ales sau cei din portofoliile invalidate vor fi distribuiti aleatoriu la unul dintre fondurile de pe piata. Foarte recent, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, estima ca in loteria pensiilor nu vor intra mai mult de 10-15% dintre cotizantii la fondurile de pensii obligatorii.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro