Majoritatea romanilor vor introducerea randamentului minim pentru pensiile private obligatorii

Majoritatea romanilor vor introducerea randamentului minim pentru pensiile private obligatorii

Peste opt romani din zece doresc ca pensia privata obligatorie (pilon II) sa aiba un randament minim garantat egal cu rata inflatiei, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda Grupului de Economie Aplicata (GEA). Datele sondajului arata ca 84% dintre romanii cu varste intre 18 si 44 de ani sunt de acord cu propunerea

Peste opt romani din zece doresc ca pensia privata obligatorie (pilon II) sa aiba un randament minim garantat egal cu rata inflatiei, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda Grupului de Economie Aplicata (GEA). Datele sondajului arata ca 84% dintre romanii cu varste intre 18 si 44 de ani sunt de acord cu propunerea introducerii acestui randament minim, in timp ce 5% resping ideea, iar 11% nu si-au exprimat nici o opinia. Analiza IMAS a fost realizata pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.245 de persoane, jumatate dintre acestea avand varste intre 18 si 44 de ani, respectiv grupa de varsta a contribuitorilor la pensiile private.

Sustinerea pentru introducerea unui randament minim garantat egal cu inflatia este mai mare in randul populatiei mai educate (86% din cei cu studii superioare, fata de 60% din cei cu pana la 8 clase), dar care este oricum majoritara pe toate grupele de varsta, de educatie, de venit, de regiuni, si de statut social, se mai spune in comunicat.

Potrivit aceluiasi sondaj, majoritatea populatiei considera ca aceasta garantie ar trebui oferita de administratorii fondurilor de pensii si de stat, in ultima instanta (48% din grupa cu varste intre 18 si 29 ani si 57% din grupa cu varste intre 30 si 44 ani).

Rezultatele sondajului confirma sustinerea, de catre marea majoritate a populatiei care contribuie la pensiile private obligatorii, a propunerii initiate in urma cu doua luni de un grup de organizatii ale societatii civile, privind introducerea unui randament minim garantat, egal cu inflatia, se mai arata in comunicat.

Gradul de informare cu privire la pensia privata obligatorie este ridicat, de peste 90% in randul populatiei cu varste cuprinse intre 18 si 44 ani, potrivit datelor prezentate de GEA. Pensia privata obligatorie este privita ca o sursa importanta de venit la pensionare de 70% din populatia cu vasta cuprinsa intre 18 si 29 ani si de 60% din populatia cu varsta intre 30 si 44 ani.

De asemenea, sondajul evidentieaza aversiunea la risc a populatiei. Potrivit datelor, jumatate dintre contributorii la pensia privata obligatorie (50%) asteapta de la aceasta un venit sigur, dar nu foarte mare, in timp ce numai 10% prefera un venit riscant, dar care poate fi foarte mare. Pe de alta parte, aproape 20% populatia de pana la 44 de ani spun ca nu asteapta nimic de la pensia privata obligatorie, considerand ca acei bani sunt ca si pierdut.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 9-14 februarie 2008 si are o marja de eroare de +/- 2,8%.

La inceputul lunii ianuarie, sase organizatii ale societatii civile (printre care si GEA) au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor. Sustinatorii acestei idei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si, implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati. Acestia au mai spus ca se doreste o masura pentru a proteja interesele cetatenilor care contribuie astazi si a celor care vor contribui in urmatorii ani la pilonul II al sistemului de pensii private.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos