Mai putin de 15% dintre IMM-uri se imprumuta la banci

Mai putin de 15% dintre IMM-uri se imprumuta la banci

Cresterea finantarii bancare pentru firmele mici si mijlocii a fost anul trecut superioara celei destinate corporatiilor, insa numarul IMM-urilor care se imprumuta la institutii de credit continua sa fie scazut, a declarat, miercuri Florian Neagu, sef de serviciu in cadrul BNR, citat de Mediafax. "Creditele pentru IMM-uri au urcat anul trecut cu 35%, iar cele

Cresterea finantarii bancare pentru firmele mici si mijlocii a fost anul trecut superioara celei destinate corporatiilor, insa numarul IMM-urilor care se imprumuta la institutii de credit continua sa fie scazut, a declarat, miercuri Florian Neagu, sef de serviciu in cadrul BNR, citat de Mediafax.

"Creditele pentru IMM-uri au urcat anul trecut cu 35%, iar cele pentru firme mari cu 10%. Trebuie insa mentionat ca doar 13% dintre firmele mici si mijlocii se indatoreaza la banci", a spus Neagu, seful serviciului riscuri macroprudentiale din BNR, la un seminar pe tema finantarilor pentru IMM-uri organizat de Ziarul Financiar.

Domnia sa a aratat ca multe IMM-uri au inceput sa se imprumute din afara tarii, fie sub forma creditelor, mai ieftine decat in Romania, fie sub forma imprumuturilor de la firmele mama.

Cea mai mare parte a creditelor accesate de firmele mici si mijlocii de la bancile din Romania au fost contractate pe termen scurt, in moneda nationala. "Pentru prima data, in anul 2006 creditele in lei au avut o pondere de peste 50% in totalul imprumuturilor pentru IMM", a mentionat Neagu.

Probabilitatea de nerambursare a imprumuturilor contractate de IMM-uri este redusa, cele mai sigure domenii de activitate fiind transporturile si comunicatiile, urmate de comert si servicii, a mentionat Neagu. "Desi unele dintre IMM-uri nu-si platesc partenerii de afaceri, sunt mai sigure decat corporatiile", a mai apreciat Neagu.

O parte importanta a imprumuturilor accesate de IMM-uri sunt orientate catre activitati de comert si servicii. "Ar fi o problema daca o parte importanta a imprumuturilor ar fi orientata catre domeniul imobiliar, ceea ce poate pune presiune pe preturile din acest sector. In ultima perioada preturile pe piata imobiliara au crescut. Daca este vorba despre un bubble sau este o evolutie normala nu este clar inca, insa in prezent nu avem semne care sa indice o situatie de tip bubble", a afirmat Neagu.

In opinia sa, sectorul IMM ofera oportunitati importante pentru institutiile de credit, avand in vedere ca acestea pot rambursa imprumuturile contractate, iar gradul de penetrare al pietei este inca redus. De asemenea, firmele mici si mijlocii nu genereaza riscuri sistemice.

La randul sau, Aurel Ilin, director BRD responsabil de activitati legate de IMM-uri, a apreciat ca imprumutul ramane in continuare cel mai accesat produs bancar pe sectorul firmelor mici si mijlocii. "Gradul de echipare cu produse si servicii bancare destinate IMM-uri reprezinta doar 20% din cel inregistrat in cazul marilor corporatii", a spus Ilin.

Vicepresedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii, Marian Dumitrescu, a precizat ca circa 77% dintre IMM-uri prefera sa se autofinanteze, citand un studiu realizat de Consiliu. "Motivele invocate de intreprinzatori au fost lipsa garantiilor pe care le solicita bancile, costurile prea mari de finantare si dorinta de independenta financiara", a spus Dumitrescu. 

Sursa: Mediafax

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos