credius.ro

Mai multi investitori din jurul Bancii Transilvania candideaza la sefia SIF1

6 aprilie 2009

Oamenii de afaceri Horia Ciorcila si Claudiu Silaghi, grupati in jurul Bancii Transilvania, si Roberto Marzanati, omul care reprezinta interesele BERD in cadrul aceleiasi banci candideaza pentru un loc in conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1), au declarat pentru Business Standard surse din piata.

De asemenea, potrivit surselor citate si-au mai depus candidatura pentru consiliul de administratie al societatii de investitii financiare si bancherii de investitii Doru Lionachescu si Andrei Diaconescu de la Capital Partners, respectiv Dragos Bilteanu,
unul dintre vanzatorii implicati in cea mai mare tranzactie imobiliara locala din istorie.

Actionarii uneia dintre cele mai vanate active de pe piata romaneasca au de ales, in 24 aprilie sau 25 aprilie, dintr-un total de 16 candidati, pentru a selecta cine va primi cele sapte mandate valabile patru ani in conducerea SIF1. Pe lista candidatilor mai figureaza si actualii membri ai CA - Ioan Cuzman (presedinte), Emil Cazan (vicepresedinte), Pavel Belean, Zoltan Hosszu, Ioan Mos, Ionut Patrahau, Ion Stancu - membri, dar si Carmen Dumitrescu, ce detine pozitia de director general adjunct in cadrul SIF1.

Surse din piata sustin ca pe lista s-ar afla si doi oameni care ar reprezenta interesele lui Catalin Chelu, unul dintre cei mai cunoscuti investitori pe piata de capital, informatii neconfirmate insa de acesta.

"Eu, personal, nu am trimis pe nimeni, dar nu pot sa stiu ce fac societatile unde sunt eu actionar", a comentat Chelu.

Cel mai important actionar al SIF Banat-Crisana este Banca Transilvania, care avea o detinere de 7,5%, conform ultimei raportari din decembrie 2007.

Alti actionari importanti, straini si locali, ies acum la lumina, in contextul in care este exclusa vanzarea unor participatii mari pe o piata bursiera in scadere fata de anii anteriori, puternic lovita de criza financiara globala.

Doru Lionachescu, managing partner al casei de investitii Capital Partners, este propus in CA de catre Daniel tepes, actionarul majoritar al societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare. Lionachescu reprezinta grupul de investitori din jurul bancii americane de investitii Morgan Stanley. Americanii de la Morgan Stanley au preluat controlul in 2008 la HTI, insa luna trecuta acestia si-au anuntat retragerea din afacere.

Andrei Diaconescu, care detine, de asemenea, pozitia de managing partner la Capital Partners, este unul dintre candidati. Diaconescu este atat investitor in SIF1, cat si reprezentant al unor institutii financiare straine, printre care Citibank sau Raiffeisen, care fie au detineri proprii de actiuni, fie actioneaza ca banci-custode in numele altor clienti.

Un alt candidat-surpriza este omul de afaceri Dragos Bilteanu, care este atat investitor, cat si reprezentant al unui grup de investitori romani si britanici care, la finele anului trecut, au preluat casa de comert cu energie Romenergo.

"Am circa 2.000 de actiuni la SIF1 si am fost propus de anumite fonduri de investitii sa fac parte din Consiliul de Administratie. Propunerea ma intereseaza, pentru ca SIF1, spre deosebire de altele, nu a fost implicat niciodata in scandaluri, avand o imagine foarte buna, mult mai curata", a declarat Dragos Bilteanu pentru Business Standard.

Bilteanu este un om de afaceri discret, lucreaza foarte strans cu asociatul sau, El Lakis Najib, si este cunoscut mai ales pentru operatiunile derulate pe piata imobiliara. Anul trecut, s-a numarat printre vanzatorii proiectului UpGround catre un fond de investitii al Deutsche Bank, intr-o tranzactie de 340 mililioane euro.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro