credius.ro

Mai mult de jumatate dintre romani au incredere in bancile de pe piata

20 octombrie 2008

Mai mult de jumatate dintre romani au foarte multa sau destul de multa incredere in bancile din Romania, in conditiile in care cea mai mare parte, respectiv 29% din populatie considera depozitele bancare cel mai sigur plasament, arata un sondaj Insomar realizat pentru The Money Channel.

Dintre persoanele care au raspuns sondajului INSOMAR, 6% au spus ca au foarte multa incredere in bancile din Romania, iar 47% au afirmat ca au destul de multa incredere, in timp ce 32% dintre romanii chestionati sustin ca au destul de putina incredere in institutiile de credit. Sondajul mai arata ca 14 procente din participanti afirma ca au foarte putina incredere in banci, sau deloc.

Depozitele bancare sunt considerate cel mai sigur plasament al banilor de catre 29% dintre persoanele intervievate, la mica distanta situandu-se investitiile in imobiliare (26% dintre respondenti). O pondere importanta o au cei care se bazeaza pe banii tinuti in casa (16%), in timp ce un sfert dintre persoanele intervievate apreciaza ca plasamente sigure cumpararea de actiuni, certificate de trezorerie si alte bunuri de valoare.

Cea mai eficienta metoda de economisire este considerata investitia in imobiliare, cred 38% dintre respondenti, in timp ce achizitia de alte bunuri de valoare si depozitele in banci sunt vazute ca metode eficiente de cate 16% dintre romani.

Doar 6% din populatie are incredere in randamentele actiunilor, iar cate 7% dintre persoanele intervievate considera ca banii pastrati acasa si certificatele de trezorerie sunt si cea mai eficienta metoda de economisire.

Jumatate dintre participantii la sondaj au mai multa incredere in euro decat in leu

Aproape jumatate dintre cei chestionati (49%) au cea mai mare incredere in moneda europeana, in timp ce 40% mizeaza pe moneda nationala. Doar 3% dintre romani, au cea mai mare incredere in dolar, in timp ce 7% spun ca nu au incredere in nicio moneda.

Cei mai multi dintre romani sunt constienti de existenta crizei financiare internationale. Astfel, 86% dintre persoanele intervievate au spus ca au auzit de criza, iar 44% spun ca efectele crizei se vor resimti in Romania la fel ca in celelate state europene.

Un sfert din populatie crede ca Romania va fi lovita mai putin decat restul tarilor europene, in timp ce 24% spun ca efectele crizei se vor vedea mai puternic. Doar 6% dintre cei chestionati cred ca Romania nu va suferi deloc in urma crizei financiare mondiale.

Comportamentul de economisire ar trebui sa ramana neschimbat in contextul crizei financiare, cred 43% dintre romani, 28% declarand ca banii ar trebui depusi la cele mai puternice si sigure banci, iar un sfert dintre romani se bazeaza pe economiile in banci in limita plafonului garantat de stat, de 50.000 de euro. Un procent mic, de 4% dintre persoanele intervievate, crede ca romanii ar trebui sa isi scoata toti banii din banci sau alte plasamente.

Din cei aproape 30% dintre respondenti care au spus ca ar renunta la economiile din banci peste limita garantata de stat sau care sustin ca ar trebui ca toti banii sa fie retrasi din banci, aproape doua treimi nu stiu sau nu au vrut sa raspunda la intrebarea "Ce ar trebui sa faceti cu acei bani?".

Chestionarul INSOMAR, realizat la comanda The Money Channel, a fost facut in perioada 10-14 octombrie, pe un esantion de 1243 de persoane, peste 18 ani, din 49 de orase si 53 de sate, reprezentand 40 de judete si municipiul Bucuresti. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 3%.

Sursa: NewsIn
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro